29 listopada 2013

Naleśniki z mąki razowej z gotowanym kurczakiem i warzywami

Naleśniki z mąki razowej z gotowanym kurczakiem i warzywami,
czyli dietetyczne i smaczne danie.


Naleśniki z mąki razowej z gotowanymi warzywami i kurczakiem to  propozycja smacznego dietetycznego dania. Polecam!

Potrzebne składniki:


Ciasto:

  • 4 łyżki mąki razowej
  • 1 łyżka pestek dyni
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • woda gazowana
  • szczypta soli
Farsz: 
  • 2 garście mrożonki Bukiet Warzyw Kwiatowy Hortex
  • 1 udko z kurczaka
  • 1 kostka bulion z kurczaka 
Sos: 
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka ketchupu pikantnego
 
Na początku przygotowałam ciasto na naleśniki. Jajko, mąkę razową i mleko wymieszałam blenderem. Aby uzyskać pożądaną konsystencję dodałam
odrobinę wody gazowanej. Do powstałej masy dodałam pestki dyni oraz doprawiam solą, wszystko delikatnie wymieszałam łyżką i na chwilę odstawiłam. Udko z kurczaka gotowałam około 20 minut w wodzie z kostką bulionową, następnie dodałam mrożone warzywa, czyli marchewkę, kalafiora i brokuł i gotowałam całość następne 10 minut.  W między czasie usmażyłam na odrobinie oliwy z oliwek naleśniki. Kiedy kurczak był już ugotowany, mięso pokroiłam na mniejsze kawałki. Na naleśniku ułożyłam kurczaka i ugotowane warzywa, zwinęłam naleśnik tradycyjnie. Na wierzchu polałam naleśniki sosem, który powstał z wymieszania majonezu, jogurtu i ketchupu. Smacznego!

27 listopada 2013

Mini tarta z gruszkami i serem pleśniowym

Mini tarta z gruszkami i serem pleśniowym
czyli pyszna propozycja kolacji.


Mini tarty z gruszkami i serem pleśniowym to pyszna i aromatyczna propozycja kolacji. Przepis jest na dwie mini tarty o średnicy 11 cm. Polecam!
Przepis podaje na dwie mini tarty o średnicy 11 cPolecam!

Potrzebne składniki:
  • 1/3 opakowania ciasta francuskiego
  • 1 gruszka
  • 30 g sera pleśniowego błękitnego
  • 1 jajko
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • pieprz
  • sól
Gruszkę i ser pleśniowy pokroiłam cienkie plastry.Mini tarty wyłożyłam ciastem francuskim. Następnie ułożyłam warstwę z gruszki i warstwę z sera pleśniowego. W miseczce wymieszałam jajko i śmietanę, doprawione solą i pieprzem. Powstałą masą polałam tarty. Mini tarty piekłam około 20 minut w piekarniku nagrzanym na 200 stopni. Smacznego!

26 listopada 2013

Dietetyczny kurczak z papryką i cukinią

Kurczak z papryką i cukinią,
czyli szybki i dietetyczny obiad.


Kurczak z papryką i cukinią to pyszne dietetyczne danie, które robi się w zaledwie 20 minut. Polecam!

Potrzebne składniki:
  • 100 g filetu z kurczaka
  • 1/2 cukinii
  • 1/4 papryki czerwonej 
  • 1/4 papryki zielonej
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżeczka garam masala
  • 1/3 ostrej papryki
  • 1/2 słodkiej papryki
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • oliwa z oliwek
  • pieprz
  • sól
  • ryż
    1 łyżeczka garam masala
Na początku, ryż ugotowałam zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W między czasie pokroiłam filet z kurczaka oraz cebulę w kostkę, natomiast papryki w
paski, a cukinię przekroiłam wzdłuż, a następnie w pół plasterki. Na rozgrzanej oliwie z oliwek podsmażyłam cebulę jak się zarumieniła, dodałam kurczaka i przyprawiłam solą i pieprzem, smażyłam aż się kurczak zrumienił. Następnie dodałam papryki oraz cukinię i całość doprawiłam papryką słodką i ostrą oraz garam masala. Dodałam odrobinę wody i dusiłam całość aż warzywa zmiękły około 10 minut. Na koniec zdjęłam z palnika i dodałam jogurt naturalny, wymieszałam i gotowe. Kurczaka z papryką i cukinią podałam z ryżem. 

25 listopada 2013

Ciastka owsiane z żurawiną

Ciastka owsiane z żurawiną,
czyli pyszne i zdrowe ciasteczka.


Ciastka owsiane z żurawiną robi się naprawdę szybko, a są bardzo smaczne. Polecam!

24 listopada 2013

Sałatka z mandarynką i serem pleśniowym

Sałatka z mandarynką i serem pleśniowym ,
czyli lekka i pyszna sałatka.



Sałatka z mandarynką i serem pleśniowym to idealne połączenie smaków, które znam z blogu Biblia smaków. Sałatkę troszkę zmodyfikowałam. Polecam!

Potrzebne składniki:
  • 1 mandarynka
  • 20 g sera pleśniowy błękitny
  • garść mieszanki sałat z cykorią
  • 1 łyżeczka natki pietruszki
  • ocet balsamiczny
 Na początku, dokładnie obrałam mandarynkę i pokroiłam ją w cienkie plastry. Ser lazur pokroiłam w kostkę. Na mieszance sałat ułożyłam mandarynkę, ser lazur oraz natkę pietruszki. Sałatkę polałam octem balsamicznym. Smacznego!

21 listopada 2013

Zupa krem z cukinii

Zupa krem z cukinii,
czyli szybki i smaczny krem.


Zupa krem z cukinii to szybka i prosta w przygotowaniu potrawa 
i do tego taka pyszna. Polecam!

Potrzebne składniki: 
  • 1/2 dużej cukinii
  • 2 średnie ziemniaki
  • 1 średnia cebula  
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • oliwa z oliwek
  • pieprz
  • sól
  • 1 łyżka pestek dyni
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
Na początku, cukinie i ziemniaki pokroiłam w większą kostkę. Cebulę po kroiłam w pióra. W rondelku na rozgrzanej oliwę z oliwek, podsmażyłam cebulę przez około 2-3 minuty, następnie dodałam cukinie i ziemniaki. Doprawiłam solą i pieprzem, mieszając podsmażyłam całość kolejne 4-5 minut. Dodałam bulion i na wolnym ogniu gotowałam kolejnie 30 minut, aż warzywa były całkowicie miękkie. Następnie za pomocą blendera zmiksowałam całość. Zupę krem podałam z pestkami dyni i łyżką jogurtu naturalnego. Smacznego!

20 listopada 2013

Placki ziemniaczane z cukinią

Placki ziemniaczane z cukinią ,
czyli inna wersja popularnego polskiego dania.


Robiłam już placki ziemniaczane i placki z cukinii, więc przyszedł czas na 
Placki ziemniaczane z cukinią. Polecam!

15 listopada 2013

Kurczak z ananasem

Kurczak z ananasem,
czyli szybkie orientalne danie.



Kurczak z ananasem to pachnące orientem danie, które robi się bardzo szybko i jest pyszne. Polecam!

Potrzebne składniki:
  • 100 g filetu z kurczaka
  • 2 krążki ananasa w puszce
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/4 szklanki soku z ananasa z puszki
  • 1/4 szklanki białego wina
  • 1/3 łyżeczki chili
  • 1/3 łyżeczki imbiru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżka masła
  • pieprz
  • sól
  • ryż
Na początku, ryż ugotowałam według przepisu na opakowaniu. Filet z kurczaka pokroiłam w większą kostkę, doprawiłam solą , pieprzem i chili oraz odrobiną
oliwy z oliwek i odstawiłam na chwilę. Na odrobinie oliwy z oliwek podsmażyłam czosnek pokrojony w kosteczkę i smażyłam około 2 minut, dodałam kurczaka i całość  smażyłam, aż kurczak się zarumienił. Następnie dodałam wino i pogotowałam chwilę, aż co najmniej połowa wina wyparowała. Następnie dodałam sok z ananasa oraz ananasa pokrojonego w mniejsze kawałki. Doprawiłam imbirem. Gotowałam kilka minut, aż sos zgęstniał. Na koniec dodałam masło oraz sok z cytryny. Gotowałam jeszcze 2 minuty. Tak przygotowany kurczak z ananasem podałam z ryżem. Smacznego!


13 listopada 2013

Kotlety z jajek

Kotlety z jajek,
czyli wersja wegetariańska kotletów.


Kotlety z jajek to pyszna alternatywa dla wegetarian i nie tylko. Polecam!

Potrzebne składniki:
  • 3 jajka
  • 1/2 bułki czerstwej
  • 1/2 cebuli czerwonej
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • bułka tarta
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • mleko
  • oliwa z oliwek
  • pieprz
  • sól
Na początku, dwa jajka ugotowałam na twardo, a następnie starłam je na tartce na grubych oczkach. Bułkę namoczyłam w mleku, aby zmiękła. Cebulę pokroiłam w drobną kostkę i zeszkliłam ją na oliwie z oliwek. W misce wymieszałam ze sobą jajko na twardo, cebulę podsmażoną , natkę pietruszki oraz 1/2 jajka surowego i odciśniętą bułkę. Całość doprawiłam kurkumą oraz pieprzem i solą. Uformowałam kotlety i obtoczyłam je w bułce tartej, piekłam na rozgrzanej oliwie z oliwek po kilka minut z każdej strony, aż się zarumieniły. Smacznego!

10 listopada 2013

Gulasz wołowy z suszonymi grzybami

Gulasz wołowy z suszonymi grzybami,
czyli pyszne polskie danie.


Gulasz wołowy z suszonymi  grzybami, to pyszne polskie danie obiadowe. Polecam!


Potrzebne składniki:
  • 500 g wołowiny
  • 150 g suszonych borowików
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1/2 kostki bulionu wołowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 kieliszka czerwonego wina wytrawnego
  • 3 gałązki rozmarynu
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • pieprz
  • sól
Na początku, wołowinę pokroiłam w większą kostkę, doprawiałam solą i pieprzem  oraz sosem sojowym oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę i odstawiałam do lodówki na minimum godzinę. Po tym czasie w rondelu rozgrzałam oliwę z oliwek i przesmażyłam każdy kawałek wołowiny, aż się zarumienił. Mięso przełożyłam na talerz. Grzyby namoczyłam na około 15 minut, aby zmiękły. W rondelku dodałam oliwy z oliwek i podsmażyłam cebulę, wcześniej pokrojoną w kostkę. Kiedy cebula się zarumieniała, do rondelka dodałam wcześniej podsmażone mięso oraz całość zalałam czerwonym winem. Gotowałam chwilę, aby wino częściowo odparowało. Dodałam grzyby, rozmaryn, kostkę bulionu wołowego, liście laurowe, ziele angielskie oraz pieprz i sól oraz wodę, tak aby jej poziom zakrył całe mięso. Po około godzinie dodałam marchewkę pokrojoną w słupki. Gulasz dusiłam kolejną godzinę od czasu do czasu mieszając i dolewając wody. Gulasz podałam z ziemniakami i buraczkami. Smacznego!


8 listopada 2013

Francuskie ślimaki z szynką i serem

Francuskie ślimaki z szynką i serem,
czyli szybka przekąska bądź kolacja.


Ślimaki z ciasta francuskiego z szynką i serem pierwszy raz jadłam na moim panieńskim wieczorze, kiedy je przyniosła koleżanka i były hitem kulinarnym wieczoru:) Robi się je szybko i smakują doskonale zarówno na ciepło oraz 
na zimno. Polecam!

Potrzebne składniki:
  • 1 ciasto francuskie gotowe
  • 150 g szynki
  • 150 g sera żółtego
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • natka pietruszki
  • pieprz
  • sól
Na początku, szynkę, ser żółty oraz cebulę pokroiłam w kostkę. Dodałam śmietanę, białko z jajka i natkę pietruszki  oraz pieprz i sól. Wszystko razem wymieszałam. Ciasto francuskie rozwinęłam, na środku rozłożyłam farsz, tak aby boki były wolne. Następnie zwinęłam jak strucel i pokroiłam na 2 cm plastry, które ułożyłam na płasko na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdego ślimaka posmarowałam żółtkiem. Piekłam około 15-18 minut w piekarniku nagrzanym na 200oC.  Z jednego ciasta francuskiego wyszło mi 10 ślimaków. Smacznego!

5 listopada 2013

Tagliatelle z szynką szwarcwaldzką, tartą dynią i kremowym sosem pomarańczowym


Tagliatelle z szynką szwarcwaldzką, tartą dynią i kremowym sosem pomarańczowym,
czyli oryginalne i szybkie danie sezonowe.


Tagliatelle z szynką szwarcwaldzką, tartą dynią i 
kremowym sosem pomarańczowym, to przepis który znam z blogu Kwestia Smaku.  i polecam Wam, bo to pyszne i oryginalne w smaku danie. Polecam!

4 listopada 2013

Sałatka z kurczakiem, pomidorami i pistacjami

Sałatka z kurczakiem, pomidorami i pistacjami,
czyli lekka i szybka propozycja kolacji.



Sałatka z kurczakiem, pomidorami i pistacjami powstała z tego co znalazłam w lodówce. Wyszła naprawdę dobra i do tego sycąca. Polecam!

Potrzebne składniki:
  • 1 udko z kurczaka z rożna
  • 1 pomidor 
  • 1 garść pistacji
  • 2 liście sałaty lodowej
Sos:
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól
Na początku, udko z kurczaka obrałam z mięsa i pokroiłam kurczaka na mniejsze kawałki. Pomidora pokroiłam w większą kostkę. Na porwanych liściach sałaty lodowej ułożyłam kawałki kurczaka, pomidora oraz pistacje. Całość polałam sosem miodowym winegret, który powstał z połączenia oliwy z oliwek, octu winnego i miodu. Smacznego!

3 listopada 2013

Ciasto dyniowe z wanilią i pomarańczową nutą

Ciasto dyniowe z wanilią i pomarańczową nutą,
czyli niezwykle aromatyczne ciasto sezonowe.


Pierwszy raz robiłam to ciasto i jestem pod wrażeniem jego smaku.  
Ciasto dyniowe z wanilią i pomarańczą z polewą z białej czekolady jest przepyszne. Przepis troszkę przeze mnie zmodyfikowany znam 
z bloga Kwestia Smaku . Polecam!