31 grudnia 2013

Sajgonki tradycyjne i wegetariańskie

Sajgonki tradycyjne i wegetariańskie,
to moja propozycja na Sylwestra.


Sajgonki w wersji tradycyjnej z mięsem i w wersji wegetariańskiej 
to moja propozycja na Sylwestra! Polecam!

28 grudnia 2013

Mini tarta z szynką

Mini tarta z szynką,
czyli szybka kolacja.


 Mini tarta z szynką to idealna propozycja na wykorzystanie wędlin jakie zostały nam po Świętach. Robi się ją szybko i jest smaczna. Polecam! 

21 grudnia 2013

Pierniczki świąteczne

Pierniczki świąteczne,
czyli słodki akcent świąteczny.


Te pierniczki robiłam po raz pierwszy rok temu i  rozeszły się szybko, bo były pyszne. W tym roku także je zrobiłam, ponieważ już sobie nie wyobrażam Świąt bez nich! Przepis znam z bloga http://margarytka.blogspot.com . 
Polecam!

18 grudnia 2013

Kurczak w śmietanie z migdałami

Kurczak w śmietanie z migdałami,
czyli szybkie, ale wykwintne danie.


Kurczak w śmietanie z migdałami to delikatne kawałki piersi z kurczaka przyrządzone w sosie ze śmietany, posypane przyrumienionymi migdałami. Polecam!

Potrzebne składniki:
  • 200 g fileta z kurczaka
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 mała cebula
  • 3 łyżki Martini Extra Dry
  • 1/3 cytryny (sok)
  • 4 łyżki śmietany 
  • 3 łyżki płatków migdałowych 
  • pieprz
  • sól  
Na początku, filet z kurczaka pokroiłam na większą kostkę i przyprawiłam solą i pieprzem. Na patelni rozgrzałam oliwę z oliwek i 1 łyżkę masła, dodałam cebulę pokrojoną w kostkę i smażyłam przez 3 minuty, aż cebula się zeskrzliła. Dodałam kurczaka i resztę masła, smażyłam około 5 minut, aż kurczak się lekko zarumienił. Dodałam Martini Extra Dry i na silnym ogniu gotowałam, mieszając tak długo aż sos zgęstniał, a alkohol częściowo wyparował. Zmniejszyłam ogień i dodałam sok z cytryny oraz śmietanę. Wszystko wymieszałam i gotowałam jeszcze kilka minut, aż sos zgęstniał. Na koniec kurczaka w sosie śmietanowym posypałam parzonymi płatkami migdałów, podałam z fasolką szparagową i ryżem. Smacznego!

15 grudnia 2013

Sałatka z brokułami, serem pleśniowym i jajkiem

Sałatka z brokułami, serem pleśniowym 
i jajkiem,
czyli oryginalna kompozycja składników.


Sałatka z brokułami, serem pleśniowym i jajkiem to szybka, bardzo smaczna i oryginalna w smaku sałatka idealna na kolację.

Potrzebne składniki:
  • 9 różyczek brokuła
  • 1 jajko
  • 50 g sera pleśniowego 
  • 25 g orzechów włoskich

Sos czosnkowy:
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka majonezu
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
Na początku, różyczki brokuła ugotowałam w osolonej wodzie 5 minut. Jajko ugotowałam na twardo, następnie pokroiłam na większe kawałki. Ser pleśniowy pokroiłam w kostkę. Orzechy włoskie uprażyłam na patelni teflonowej. Na talerzu ułożyłam brokuł, jajko oraz ser pleśniowy. Całość posypałam uprażonymi orzechami włoskimi oraz polałam sosem czosnkowym, który powstał z wymieszania jogurtu naturalnego, majonezu oraz czosnku przeciśniętego przez praskę i soli oraz pieprzu. Smacznego!

10 grudnia 2013

Kotlety z QUINOA i brokuł

Kotlety z QUINOA i brokuł,
czyli pyszne wegetariańskie danie.


Kotlety z QUINOA i brokuł to świetna alternatywa do tradycyjnych mielonych. Przepis podpatrzyłam na takim ciekawym amerykańskim serwisie. Wyszły przepyszne. Polecam!

Potrzebne składniki:
  • 1/2 szklanki quinoa 
  • 1 szklanka wody 
  • 5 dużych różyczek brokuł 
  • 1 mała cebula  
  • 1/4 szklanki bułki tartej 
  • 1/4 szklanki startego sera 
  • 1 duże jajko 
  • sól 
  • pieprz  
  • oliwa z oliwek 
 Na początku, zagotowałam 1 szklankę wody z odrobiną soli, jak woda wrzała dodałam quinoa i na małym ogniu pod przykryciem gotowałam 15 minut, aż kasza całą wodę wchłonęła. Następnie odstawiłam ją aby przestygła.
Brokuł użyłam mrożony i gotowałam go około 5 minut, aż był miękki. Także odstawiłam, aby przestygł, następnie pokroiłam brokuł bardzo drobno. Cebulę pokroiłam w kostkę i na odrobinie oliwy z oliwek podsmażyłam, aż się zeszkliła. W misce wymieszałam brokuł, quinoa, cebulę, bułkę tartą i ser, na koniec dodałam jajko oraz pieprz i sól. Wszystkie składniki ze sobą połączyłam i uformowałam kotlety. Mnie wyszły 4 duże. Kotlety smażyłam na oliwie z oliwek po 7 minut z każdej strony na średnim ogniu. Gotowe kotlety podałam z ulubioną surówką. Polecam!
 

5 grudnia 2013

Placuszki z bananami z mąki razowej

Placuszki z bananami z mąki razowej,
czyli zdrowo i pysznie.

Placuszki z bananami z mąki razowej, czyli propozycja na obiad bądź śniadanie. W wersji z mąką razową smakują ciekawie. Polecam!

3 grudnia 2013

Spaghetti z SURIMI

Spaghetti z SURIMI,
czyli smaczne danie w 10 minut.


Spaghetti z SURIMI to propozycja szybkiego i całkiem smacznego dania. Polecam!

2 grudnia 2013

Szaszłyki z kurczaka ze smażoną cykorią

Szaszłyki z kurczaka ze smażoną cykorią,
czyli pyszne danie od Ani Starmach.


Szaszłyk z kurczaka ze smażoną cykorią to przepis Ani Starmach z programu Pysznie 25. Danie szybkie, dietetyczne i smaczne. Polecam!

Potrzebne składniki:
  • 200 g filetu z kurczaka
  • 1/2 cytryny
  • 2 łyżki miodu
  • 1/3 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1/3 łyżeczki papryki ostrej
  • 1 cykoria
  • 1 łyżka masła
  • oliwa z oliwek
  • świeży tymianek
  • pieprz
  • sól
Na początku, filet z kurczaka pokroiłam w grubsze paski, a następnie nabiłam je na patyczki do szaszłyków. W miseczce wymieszałam sok z 1/2 cytryny, paprykę słodką i ostrą oraz 1 łyżka miodu. Powstałą marynatą za pomocą pędzelka wysmarowałam kurczaka. Na odrobinie oliwy z oliwek na patelni grillowej smażyłam szaszłyki przez kilka minut z każdej strony, podczas smażenia smarowałam często marynatą, aż całą wykorzystałam. Cykorię pokroiłam wzdłuż na 3 części. Na patelni rozgrzałam łyżkę masła i dodałam cykorie, które polałam łyżką miodu i doprawiłam solą i pieprzem z obu stron. Smażyłam je 10 minut przewracając od czasu do czasu. Gotowe szaszłyki podałam ze smażoną cykorią i świeżym tymiankiem. Smacznego!