4 czerwca 2014

Chicken Punch Puran - PUDLISZKI/kurczak

Chicken Punch Puran,
czyli Kurczak z warzywami w stylu indyjskim.


Kurczak z warzywami w aromatycznym sosie z przyprawą PUNCH PURAN i z dodatkiem przecieru pomidorowego PUDLISZKI. Smacznego!

Potrzebne składniki:
  • 400 g filetu z kurczaka
  • 1/2 papryki pomarańczowej
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1 ziemniak czerwony
  • 1 marchewka
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 100 g śmietanki 30%
  • 2 łyżeczki przyprawy PUNCH PURAN*
  • 1 łyżeczka przyprawy GARAM MASALA
  • 1/2 łyżki przecieru pomidorowego PUDLISZKI
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżeczka zielonej pasty curry
  • natka pietruszki
  • 2 cm świeżego imbiru
  • 1 ząbek czosnku
  • oliwa z oliwek
  • 1/2 cebuli
*Punch Puran-  komin, nasiona kozieradki, nasiona gorczycy, nasiona kopru

Na początku, kurczaka pokroiłam w większą kostkę i zamarynowałam w sosie sojowym i paście curry i odstawiłam na 15 minut.  W między czasie, imbir, czosnek i cebulę, obrałam i pokroiłam w drobną kostkę. Papryki, obraną marchewkę i czerwonego ziemniaka, pokroiłam w większą kostkę. W rondelku podgrzałam oliwę i z oliwek, dodałam cebulę, imbir i czosnek, podsmażyłam mieszając około 3 minut. Dodałam przyprawę PUNCH PURAN i podsmażałam mieszając kolejne 3 minuty. Dodałam jogurt i przecier pomidorowy, wymieszałam. Po 2 minutach dodałam kawałki kurczaka, wymieszałam całość i dusiłam 5 minut. Dodałam warzywa i śmietankę. Całość wymieszałam i doprawiłam przyprawą GARAM MASALA. Zmniejszyłam ogień i dusiłam kolejne 20 minut, aż warzywa były miękkie. Gotowe danie posypałam natka pietruszki i podałam z ryżem. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz