10 czerwca 2014

Dietetyczne burrito

Dietetyczne burrito,
czyli danie meksykańskie z indykiem.


Burrito to danie meksykańskie popularne na całym świecie. Dzisiaj prezentuje Wam przepis na dietetyczną wersje tego pysznego dania z mięsem z indyka.
 

Potrzebne składniki:
  • 4 tortille
  • 400 g filetu z indyka
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1/2 papryki żółtej
  • 1 papryczka pepperoni
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerwona cebula
  • 1/2 limonki
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 puszka fasoli czerwonej
  • 1 garść natki pietruszki
  • 2/3 łyżeczki chili
  • 1 łyżeczka Przyprawy meksykańskiej 
  • 1 łyżeczka kminu 
  • ser mozzarella do posypania
  • pieprz
  • sól
Na początku, filet z indyka zmieliłam. Papryki, cebulę oraz czosnek pokroiłam w kostkę. Na oliwie z oliwek podsmażyłam 1 ząbek czosnku, dodałam mięso mielone, które doprawiałam białym pieprzem, solą i 1/3 łyżeczki chili. Mięso podmazyłam około 5 minut mieszając, aż nabrało kolor biały. Gotowe mięso przełożyłam do miseczki. Na tej samej patelni dodałam oliwy z oliwek i podsmażyłam cebulę, papryczkę pepperoni, czosnek oraz kmin. Po około 3 minutach dodałam skórkę z limonki. Następnie dodałam pomidory w puszcze z sosem. Całość doprawiłam Przyprawą meksykańską, 1/3 łyżeczki chili, pieprz i sól oraz sok z 1/2 limonki. Kiedy sos się zredukował o około połowę, dodałam papryki i mieszając dusiłam około 3 minut. Dodałam mięso wcześniej podsmażone, odsączoną czerwoną fasolkę oraz natkę pietruszki. Całość dobrze wymieszałam i gotowałam sos następne 5 minut. Tortille podgrzewałam w mikrofali i na kazdą nałożyłam farsz i zwinęłam jak naleśnik. Tortillę spięłam wykałaczkami i ułożyłam je na talerzach, każdą posypałam startą mozzarellą. Burrito zapiekałam około 5 minut w temperaturze 180 stopni, aż ser się stopił a tortille będą chrupiące. Po tym czasie burrito jest gotowe! Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz