30 czerwca 2014

Krem z brokułów z rukolą

Krem z brokułów z rukolą,
czyli aromatycznie i dietetycznie.


Krem z brokułów z rukolą z migdałami to propozycja niezwykle aromatycznego i dietetycznego obiadu od Ani Lewandowskiej*. Polecam!

Potrzebne składniki:
Przepis na 2 porcje
  • 1/2 brokuła
  • 1/2 średniego selera
  • 1 duża marchewka
  • 1/2 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/3 łyżeczki chili
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 garść rukoli
  • płatki migdałów
Na początku, obrałam marchewkę oraz seler  i pokroiłam w mniejsze kawałki. Cebulę i czosnek pokroiłam w kostkę. Na oleju kokosowym podsmażyłam czosnek i cebulę, aż się zeszkliła. W między czasie brokuł, seler i marchewkę gotowałam do miękkości warzyw, około 15 minut, w wodzie z solą, curry, kurkumą i kminem rzymskim. Kiedy warzywa były miękkie wyjęłam je z garnka w którym się gotowały, pozostawiając wodę z przyprawami. Warzywa oraz podsmażoną cebulę z czosnkiem, zmiksowałam na gładki krem, dodałam rukolę oraz chili i ponownie zmiksowałam, następnie dolewałam wody z przyprawami, w której gotowały się warzywa, aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Całość jeszcze raz zagotowałam około 2-3 minut. Gotowy Krem z brokułów z rukolą podałam z prażonymi płatkami migdałowymi. Smacznego!

*Anna Lewandowska- polska sporstmenka, specjalista do spraw żywienia, mistrzyni karate. Prywatnie żona Roberta Lewandowskiego.

4 komentarze:

  1. Piękny kolor! Uwielbiam brokuły, na pewno smakowało obłędnie ;)

    Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)
    teenkitchen-blog.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję :) Tak, krem jest pyszny! Polecam :)
      Również pozdrawiam i już zaglądam na Twojego bloga :)

      Usuń
  2. Kiedy dodać podsmażoną cebulę z czosnkiem? malajaa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już poprawiam opis :) Podsmażoną cebulę z czosnkiem należy dodać do ugotowanych warzyw tuż przed zmiksowaniem :)

      Usuń