25 czerwca 2014

Tarta z truskawkami i mascarpone

Tarta z truskawkami i mascarpone,
czyli idealny deser letni.


Tarta z truskawkami, kremem z mascarpone i glazurą truskawkową to idealna propozycja pysznego letniego deseru. Polecam!

  
Potrzebne składniki:

Ciasto kruche:
  • 180 g mąki pszennej
  • 70 g cukru pudru
  • 120 g zimnego masła
  • 1 łyżka zimnego mleka
  • szczypta soli
  • 1 żółtko
 Krem:
  • 250 g sera mascarpone
  • 200 g śmietanki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
 Glazura truskawkowa:
  • 250 g truskawek
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżeczki żelatyny
 Dodatkowo:
  • 700 g truskawek
  • forma do tarty  29 cm
Zaczęłam od zrobienia ciasta, w misce umieściłam mąkę, cukier puder, szczypta soli. Na środku zrobiłam wgłębienie i dodałam żółtko oraz masło pokrojone w mniejsze kawałki. Całość wymieszałam dodając w między czasie zimne mleko. Kiedy ciasto było już wyrobione na gładką masę. Uformowałam z niego płaską kulkę i umieściłam w lodówce na 1 h. Po tym czasie ciasto umieściłam między dwoma płatami papieru do pieczenia i za pomocą wałka rozwałkowałam ciasto na okrąg większy od formy. Formę o średnicy 29 cm wysmarowałam masłem i obsypałam mąką. Rozwałkowane ciasto wyjęłam z warstw papieru do pieczenia i umieściłam w formie, dociskając dno i boki formy. Dno podziurawiłam widelcem. Tak przygotowaną tartę wstawiłam na godzinę do lodówki. Po tym czasie tartę nakryłam folia aluminiową i dno wysypałam grochem dokładnie. Piekłam 15 minut w piecu nagrzanym na 190 stopni, po tym czasie zdjęłam folę aluminiową z grochem i piekłam ciasto kolejnie 15 minut, aż ciasto uzyskało brązowy kolor. Gotowe ciasto zostawiłam
do wystygnięcia.
Robienie kremu zaczęłam od ubicia bardzo zimnej śmietanki z cukrem pudrem na sztywną śmietanę. Do śmietany dodałam serek mascarpone oraz aromat waniliowy. Wszystko wymieszałam blenderem na jednolitą masę.
Glazura truskawkowa, to świetna alternatywa dla galaretek owocowych. Przepis na tą glazurę mam z bloga Moje wypieki. Truskawki pokroiłam w mniejsze kawałki, zasypałam cukrem pudrem oraz dodałam sok z cytryny. całość zagotowałam, owoce puściły sok i gotowałam całość. Zdjęłam z palnika i masę przetarłam przez sitko. W miseczce wymieszałam 2 łyżeczki żelatyny z 2 łyżkami wody, odstawiłam na chwilę, aby żelatyna napęczniała. Potem żelatynę umieściłam na chwilę w kuchence mikrofalowej, aby żelatyna się podgrzała i stała się płynna. Tak przygotowaną żelatynę połączyłam z glazurą truskawkową. Odstawiałam do lekkiego stężenia.
Na ostudzony spód z ciasta kruchego wyłożyłam krem z mascarpone, na wierzchu ułożyłam truskawki z których odcięłam wcześniej dolą część. Truskawki polałam glazurą truskawkową. Tartę wstawiłam do lodówki na 3-4 godziny. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz