14 lipca 2014

Zielone naleśniki z kurkami

Zielone naleśniki z kurkami,
czyli sezon na kurki rozpoczęty.


Uwielbiam wszystkie grzyby, ale kurki to jedne z moich ulubionych. Dziś Wam prezentuję przepis na Zielone naleśniki z kurkami w śmietanie. Smacznego!


Potrzebne składniki:

Naleśniki: 
3 sztuki
  • 75 g mąki
  • 1 jajko
  • 125 ml mleka
  • szczypta soli
  • 1 garść rukoli
  • 1/2 garści bazylii
  • oliwa z oliwek 
Farsz:
  • 150 g kurek
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki śmietany 12%
  • pieprz
  • sól
Na początku, zrobiłam ciasto naleśnikowe, mąkę, jajko, mleko oraz rukolę z bazylią z szczyptą soli wymieszałam za pomocą blendera na jednolitą masę. Odstawiłam ciasto. Następnie umyte kurki pokroiłam na mniejsze kawałki, a cebulę pokroiłam w drobną kostkę. W garnku rozgrzałam odrobinę oliwy z oliwek i posmażyłam przez 3 minuty cebulę, aż się zeszkliła. Dodałam kurki i na podsmażałam je mieszając około następnych 3 minut, dodałam łyżkę masła oraz sól i pieprz i na mniejszym ogniu dusiłam grzyby kolejne 5 minut. Na koniec dodałam śmietanę i chwilę podgrzewałam, aż sos zgęstniał. W między czasie zrobiłam naleśniki na gorącej patelni wysmarowanej oliwą z oliwek. Na gotowe naleśniki wyłożyłam farsz z kurek i zwinęłam naleśniki. I danie gotowe! Smacznego!

4 komentarze:

  1. Urzeka mnie kolor naleśników! Podkradam pomysł na uzyskanie tego koloru :) Pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszności - wygląda obłędnie 😍
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://gotujzkarolka.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzisiaj zrobię. Nareszcie coś zielonego bez szpinaku. Mam tylko pytanie czy będzie również dobre z innymi grzybami??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, że można z inny grzybami także :) Smacznego!

      Usuń