Ciasto lawendowe,
czyli pyszne ciasto o oryginalnym smaku.
Lawenda nie tylko pięknie wygląda i pachnie, ale także świetnie smakuje. Tylko trzeba uważać z jej ilością dodawaną do ciasta, bo można przesadzić. Dzisiaj polecam Wam Ciasto lawendowe z nutką cytrynową na jogurcie.
Potrzebne składniki:
- 1,5 szklanki cukru pudru
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 3/4 łyżki suszonej lawendy
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 2 jajka
- 1 szklana jogurtu greckiego
- 1/2 szklanki oleju
- skórka z 1 cytryny
- 1 łyżka soku z cytryny
- masło do wysmarowania formy
Na początku, cukier puder wymieszałam z lawendą. Następnie dodałam mąkę, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i sól. Wszystko wymieszałam. W innej miseczce wymieszałam mikserem jajka, olej i jogurt, aż do uzyskania jednolitej masy. Powstałą masę przelałam do suchych składników i całość łyżką wymieszałam. Na koniec dodałam startą skórkę z cytryny oraz sok z cytryny. Wymieszałam łyżką. Formę sylikonową o średnicy 23 cm wysmarowałam masłem. Do formy przełożyłam ciasto. Cisto piekłam w piecu nagrzanym na 180 stopni około 45 minut, aż do suchego patyczka. Kiedy ciasto ostygło, posypałam je cukrem pudrem. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz