Angielska Cottage pie,
czyli zapiekanka mięsna.
Dzisiaj chciałam Wam zaproponować angielską Cottage pie, czyli zapiekanka mięsna pod puszystym puree od JustChopped. Polecam!
Potrzebne składniki:
Przepis na 2 porcje
- 300 g mielonej wołowiny
- 2 średnie marchewki
- 1 czerwona cebula
- 500 g ziemniaków
- 1/2 szklanki bulionu warzywnego
- 1 łyżka masła
- 185 g koncentratu pomidorowego
- gałka muszkatołowa
- 100 ml śmietanki do sosów
- ser Bursztyn dojrzewający
- pieprz
- sól
- oliwa z oliwek
Na początku, ziemniaki obrałam i pokroiłam w kostkę, gotowałam w słonej wodzie około 20 minut. Cebulę pokroiłam w pióra, a marchewkę starłam na tartce na grubych oczkach. Na patelni rozgrzałam 2 łyżki oliwy z oliwek, dodałam zmieloną wołowinę i mieszając dusiłam mięso około 4 minuty, aż zmieniło kolor. Następnie dodałam cebulę, marchewkę, bulion oraz koncentrat pomidorowy. Całość doprawiłam solą i pieprzem i dusiłam kolejne 10 minut. Ugotowane ziemniaki ubiłam, dodałam śmietankę, masło, gałkę muszkatołową, za pomocą blendera zrobiłam gładkie puree. Do naczynia do zapiekania o wymiarach 18x18cm wyłożyłam masę mięsną, a na wierzchu dałam puree oraz tarty ser Bursztyn. Zapiekankę zapiekałam 20 minut w piecu nagrzanym na 200 stopni. Smacznego!
P.S. Mieszkańcy Poznania i Warszawy mogą w tym tygodniu zamawiać składniki z przepisem na to danie od JustChopped.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz