Krem z dyni z curry i imbirem
oraz mleczkiem kokosowym,
czyli aromatyczna zupa z dyni.
To kolejny przepis z dynią według Ani Starmach. Uwielbiam jak ona łączy smaki i dlatego, zawsze w ciemno robię jej przepisy. Krem z dyni ma niesamowity smak. Polecam!
Potrzebne składniki:
- 3 szklanki bulionu drobiowego (u mnie z kostki)
- 1 kg dyni
- 3 marchewki
- 2 duże ziemniaki
- 1 cebula
- 400 ml mleczka kokosowego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka ostrego curry
- 5 cm kawałek świeżego imbiru
- ½ łyżeczki imbiru w proszku
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej,
- 1/3 łyżeczki cynamonu
- świeża pietruszka do ozdoby (lub kolendra)
- pieprz
- sól
Na początku, obrałam marchewki, ziemniaki oraz dynie i wszystko pokroiłam w dużą kostkę. Następnie rozgrzałam oliwę z oliwek, wrzuciłam curry, posiekany imbir i imbir sproszkowany. Mieszając smażyłam kilka sekund, dodałam ziemniaki i marchewkę. Gdy lekko się przesmażyły, dodałam dynię i cebulę i podsmażałam około 5 minut, cały czas mieszając. Następnie wlałam bulion. Całość gotowałam następne 25 minut, aż warzywa były miękkie. Po czym dodałam mleko kokosowe, sól , pieprz do smaku szczyptę gałki muszkatołowej i cynamon. To wszystko zmiksowałam za pomocą blendera i podałam udekorowany świeżą pietruszką. Z podanych porcji wychodzi około 2 litrów kremu. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz