Sernik z mango,
czyli nieziemsko pyszny sernik egzotyczny.
Sernik z mango na czekoladowym spodzie i pod śmietankową pierzynką to idealne połączenie. Sernik ten jest specjalnością kawiarni Cafe La Ruina na poznańskiej Śródce. Dzięki cudownej książce właścicieli tego wyjątkowo miejsca kulinarnego na mapie Poznania, dziś Wam prezentuję przepis. Polecam!!!
Potrzebne składniki:
- 1 kg twarogu sernikowego
- 35 g mąki ziemniaczanej
- 4 jajka
- 270 ml mleka słodkiego zagęszczonego
- 200 g śmietany 18%
- 550 g pulpy mango
- szczypta soli
- 130 g mąki pszennej
- 75 g masła
- 65 g cukru
- 20 g kakao
- większa szczypta soli
- 400 g śmietany 18%
- 40 g cukru pudru
- 3 łyżki pulpy mango
Na początku, zrobiłam spód mieszając ze sobą mąkę, cukier, kakao i sól oraz roztopione masło. Mieszałam tak długo, aż składniki się ze sobą połączyły i uzyskałam konsystencję mokrego piasku. Następnie tortownicę o średnicy 28 cm wysmarowałam masłem i wyłożyłam papierem do pieczenia. Masę na spód przełożyłam do tortownicy i równo rozłożyłam i mocno szklaną ubiłam, zrobiłam rant w koło. Tak przygotowany spód piekłam 10 minut w piecu nagrzanym na 200 stopni.
Następnie, w misce umieściłam twaróg i za pomocą miksera lekko go spulchniłam. Potem dodawałam kolejno składniki, mieszałam tylko do połączenia składników. Najpierw mąka i sól, następnie jajka jedno po drugim. Potem kolejno mleko zagęszczane i śmietana. A na koniec pulpę mango. Sernik piekłam 55 minut w piecu nagrzanym na 160 stopni, potem jeszcze sernik zostawiłam na 10 minut w zamkniętym piekarniku. Po tym czasie uchyliłam piekarnik i zostawiłam sernik do ostygnięcia w nim.
Kiedy sernik był zupełnie zimny, na wierchu wyłożyłam "pierzynkę" śmietankową, którą zrobiłam z wymieszania śmietany z cukrem pudrem. Śmietankę równo rozłożyłam, a następnie na środku dałam trzy łyżki pulpy mango i łyżką zrobiłam okręgi na całości. Wstawiłam sernik na noc do lodówki. Smacznego!!!
Musiał smakować niebiańsko :)
OdpowiedzUsuńTak właśnie smakuję :)
UsuńA jakiego twarogu użyłaś? :)
OdpowiedzUsuńPiekłam z Twarogu sernikowego "Mój ulubiony" z Wielunia. Jest gęsty i śmietankowy. Polecam :)
UsuńA jaka pulpa? Jaki twarog?
OdpowiedzUsuńPiekłam z Twarogu sernikowego "Mój ulubiony" z Wielunia, ale myślę, że w Twarogu Sernikowego President, też wyjdzie pyszny. Pulpa z mango z puszki.
Usuńwitam, w przepisie jest mowa o kwaśnej śmietanie? czy chodzi o śmietankę słodką 18%?
OdpowiedzUsuńTak, proszę użyć śmietany kwaśnej 18 %, wychodzi super połączenie z sernikiem z mango :)
Usuń
UsuńNigdzie w okolicy nie ma pulpy, moge wogle nie dodawac mango? Lub zblendowac kawalki mano z puszki?
Witam :-)
OdpowiedzUsuńCzy do spodu nie są potrzebne jajka (lub same żółtka)? Czy mleko słodkie zagęszczone można czymś zastąpić?;-)
Pozdrawiam!:-D
Proszę się trzymać przepisu, spód bez jaj ma być :) Niestety, nie doradzę, czym zastąpić mleko zagęszczone ponieważ wg. mnie jest ono niezbędne, aby smak sernika był idealny:) Pozdrawiam
UsuńBardzo dziękuję za odpowiedź - sernik wyszedł znakomicie :D
UsuńHej,
OdpowiedzUsuńpiekłem ten sernik i wyszedł przegenialny, jak w Ruinie <3 Tylko ta śmietana mi spływała z góry i nie wyglądała tak pięknie jak u Ciebie. Co mogło być tego przyczyną? Użyłem kwaśniej, gęstej 18
Cześć,
Usuńcieszę się, że sernik Ci smakował :) To jest oryginalny przepis, więc musi smakować jak w Ruinie ;) Co do śmietany, to myślę, że ważny jest producent i to,aby była gęsta. Ja używam śmietany Piątnicy i zawsze wychodzi. No i sernik musi być zupełnie zimny jak nakładasz śmietanę, bo jak jest letni to śmietana też spłynie. I do tego noc w lodówce i musi się udać :)
Pozdrawiam serdecznie,
Magda
trzeba było zacząć od pierzynki i na końcu spód zrobić ;)
OdpowiedzUsuń