Placki z ricotty i jabłek,
czyli zdrowy i pyszny obiad na słodko.
Inspiracją do zrobienia tych placków był dla mnie przepis z bloga Kwestia Smaku, jednak prezentuje Wam moją wersję Placków z sera ricotta i jabłek. Polecam!
Potrzebne składniki:
Przepis na 1 porcję
- 100 g sera wiedeńskiego ricotta
- 2 małe jabłka ( ok. 100 g musu)
- 1 łyżka masła
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki rodzynek
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 1 jajko
- 3 łyżki kopiaste mąki pszennej
- szczypta startej skórki pomarańczy
- olej do smażenia
Na początku, jabłka obrałam pokroiłam w kostkę i uprażyłam na łyżce masła z 1 łyżką cukru. W trakcie smażenia widelcem rozdrobniłam jabłka. Gotowe jabłka odstawiłam do ostygnięcia, zważyłam 100 g powstałego musu jabłkowego. Do musu dodałam rodzynki i cukier wanilinowy, wymieszałam. Ser ricotta widelcem rozgniotłam, dodałam żółtko oraz 2 łyżki cukru i skórkę z pomarańczy, wymieszałam wszystko. W miseczce wymieszałam jabłka, masę z sera oraz białko ubite na pianę i mąkę pszenną. Wszystko wymieszałam, masa ma być gęsta. Na patelni rozgrzałam olej i trzy placki smażyłam na średnim ogniu, z obu stron na złoty kolor. Placki z ricotty i jabłek podałam posypane cukrem pudrem. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz