Śliwki z orzechami i migdałami
pod kruszonką,
czyli zdrowy i pyszny deser jesienny.
Dzisiaj polecam Wam pyszny, zdrowy deser na ciepło, a mianowicie Śliwki z orzechami i migdałami pod chrupiącą kruszonką. Polecam!
Potrzebne składniki:
- 300 g śliwek węgierek
- 2 łyżki orzechów włoskich
- 2 łyżki migdałów
- 2 łyżki cukru brązowego
- 70 g zimnego masła
- 50 g mąki
- 50 g cukru brązowego
Na początku, śliwki umyłam i przekroiłam na pół, usunęłam pestki. W naczyniu do zapiekania o wymiarach 12x18 cm ułożyłam warstwę ze śliwek, posypałam łyżką cukru, orzechów włoskich i migdałów. Następnie druga warstwa ze śliwek, orzechów, migdałów i cukru. W misce wymieszałam mąkę, cukier brązowy i zimne masło w kawałkach. mieszałam tak długo palcami, aż uzyskałam konsystencję "mokrego piasku". Tak przygotowaną kruszonkę jako ostatnią warstwę, umieściłam w naczyniu ze śliwkami. Deser zapiekałam 30 minut w piecu nagrzanym na 180 stopni i 10 minut na 190 stopni, aby zarumienić kruszonkę. Śliwki z orzechami i migdałami pod chrupiącą kruszonką najlepiej smakuje ciepłe. Smacznego!
świetny, jesienny deser!
OdpowiedzUsuń