Udka kurczaka pieczone na kiszonej kapuście,
czyli pyszny i ławy obiad.
Udka z kurczaka pieczone na kiszonej kapuście to moja propozycja obiadu nie tylko niedzielnego. Polecam!
- 4 udka z kurczaka
- 1/3 łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 2 łyżeczki musztardy
- 150 g kiszonej kapusty
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka cytryny
- 3 łyżki oliwy
- pieprz
- sól
- masło
Na początku, udka z kurczaka umieściłam w worku, doprawiłam ostrą i słodką papryką, musztardą oraz 2 łyżkami oliwy, a także pieprzem i solą. Dobrze wymieszałam i worek z udkami umieściłam w lodówce na 2 h, aby się zamarynowały. Kiszoną kapustę pokroiłam drobnej. Naczynie do zapiekania wysmarowałam masłem, wyłożyłam dno kiszoną kapustą. Kapustę doprawiłam miodem, cytryną, oliwą oraz pieprzem i solą, wymieszałam. Na kapuście kiszonej ułożyłam zamarynowane udka kurczaka. Naczynie zakryłam i danie zapiekałam 45 minut w piecu nagrzanym na 200 stopni C. Po tym czasie zdjęłam pokrywkę i zapiekałam kolejne 15 minut, aż skórka kurczaka się przypiekła. Udka z kurczaka zapiekane na kiszonej kapuście podałam z zapiekanymi ćwiartkami ziemniaków. Smacznego!
uwielbiam pieczonego kurczaka, próbowałam już tyle wariacji, a z kapustą jeszcze nigdy :) muszę koniecznie zrobić takie danie!
OdpowiedzUsuńPolecam, połączenie kurczaka z kiszoną kapustą idealne :) Pozdrawiam!
Usuń