Wegetariańskie pulpety z soczewicy i kaszy jaglanej w sosie pomidorowym z cukinią,
czyli zdrowy, dietetyczny obiad wegetariański.
Wegetariańskie pulpety z soczewicy i kaszy jaglanej w sosie pomidorowym z cukinią to pyszne, zdrowe i aromatyczne danie. Inspiracją do zrobienia tego dania był dla mnie przepis z bloga Kwestia Smaku. Polecam!
Potrzebne składniki:
Przepis na 2 porcje
Pulpety:
- 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej
- 1/2 cebuli
- pieprz
- sól
- olej
- 500 g pomidorów krojonych w puszce
- 1/3 średniej cukinii
- 1/2 cebuli
- 1/2 czosnku
- 1/4 łyżeczki przyprawy Garam Masala
- 1/4 łyżeczki kurkumy
- 1/4 łyżeczki kuminu
- pieprz
- sól
- olej
Na początku, soczewicę i kaszą jaglaną ugotowałam, aby były miękkie zgodnie z instrukcjami na opakowaniach, zostawiłam do ostygnięcia. Zarówno soczewica jak kasza mają być po ostudzeniu gęste i zbite. W między czasie na rozgrzanej oliwie zeszkliłam cebulę. Kaszę jaglaną, soczewice i cebulę, doprawiłam pieprzem i solą. Wilgotnymi dłońmi z powstałej masy ukształtowałam pulpety, mnie wyszło 6 sztuk. Pulpety obtoczyłam w oliwie. Tak przygotowane pulpety smażyłam na rozgrzanej oliwie, delikatnie przewracając, aby się nie rozpadły, ale zarumieniły z wszystkich stron. W między czasie, w garnku rozgrzałam olej i podsmażyłam cebulę i czosnek pokrojone w kostkę, aby się zeszkliły. Następnie dodałam cukinię pokrojoną w większą kostkę, przesmażyłam 3 minuty mieszając, dodałam przyprawy Garam Masala, kumin, kurkumę. Mieszając smażyłam całość kolejne 3-4 minuty, aby przyprawy uwolniły swoje aromaty. Na koniec dodałam pomidory w puszce, doprawiłam solą i pieprzem. Sos dusiłam kolejne 10 minut. Gotowy sos wyłożyłam na talerz, a na nim ułożyłam pulpety z soczewicy i kaszy jaglanej. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz