Tarta z karmelizowanymi jabłkami i kruszonką,
czyli deser idealny na weekend.
Krucha tarta z karmelizowanymi jabłkami i kruszonką to moja propozycja na zbliżający się weekend. Kruchy spód idealnie się komponuje z jabłkami karmelizowanymi w miodzie i do tego chrupiąca kruszonka. Polecam!
Potrzebne składniki:
Ciasto kruche:
- 180 g mąki pszennej
- 70 g cukru pudru
- 120 g zimnego masła
- 1 łyżka zimnego mleka
- szczypta soli
- 1 żółtko
- 700 g jabłek
- 3 łyżki miodu
- 140 g zimnego masła
- 160 g mąki pszennej
- 90 g brązowego cukru
Zaczęłam od zrobienia ciasta, w misce umieściłam mąkę,
cukier puder, szczypta soli. Na środku zrobiłam wgłębienie i dodałam żółtko
oraz masło pokrojone w mniejsze kawałki. Całość wymieszałam dodając w między
czasie zimne mleko. Kiedy ciasto było już wyrobione na gładką masę. Uformowałam
z niego płaską kulkę i umieściłam w lodówce na 1 h. Po tym czasie ciasto
umieściłam między dwoma płatami papieru do pieczenia i za pomocą wałka
rozwałkowałam ciasto na okrąg większy od formy. Formę o średnicy 29 cm
wysmarowałam masłem i obsypałam mąką. Rozwałkowane ciasto wyjęłam z warstw
papieru do pieczenia i umieściłam w formie, dociskając dno i boki formy. Dno
podziurawiłam widelcem. Tak przygotowaną tartę wstawiłam do lodówki, podczas gdy piekarnik się nagrzewał. Następnie, tartę nakryłam folia aluminiową i dno wysypałam grochem
dokładnie. Piekłam 10 minut w piecu nagrzanym na 180 stopni, usunęłam folię z grochem i piekłam ciasto kolejne 10 minut. W między czasie, jabłka obrałam i pokroiłam w dużą kostkę. Na rozgrzaną patelnie umieściłam jabłka i 3 łyżki miodu. Mieszając od czasu do czasu smażyłam, aż jabłka się skarmelizowały. W misce wymieszałam mąkę, cukier brązowy i zimne masło w kawałkach. Mieszałam tak długo, aż uzyskałam konsystencję "mokrego piasku". Kiedy ciasto kruche było już zapieczone wyłożyłam na nie warstwę z jabłek karmelizowanych, a na wierzchu posypałam kruszonką. Tartę piekłam kolejne 25 minut w piecu nagrzanym na 180 stopni. Następnie, tartę zostawiłam do ostygnięcia. Przed podaniem posypałam cukrem pudrem. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz