Zupa krem z soczewicy i marchewki,
czyli zupa idealna jesienią.
Zupa krem z soczewicy i marchewki z imbirem to aromatyczna i zdrowa, polecam szczególnie teraz kiedy na dworze zrobiło się zimno. Polecam!
Potrzebne składniki:
Przepis na 2 porcje.
- 400 g marchewki
- 3/4 szklanki soczewicy czerwonej
- 1 cebula
- 500 ml bulionu warzywnego
- 1 łyżeczka startego imbiru
- 1 szklanka wody
- 2 łyżki oleju
- sól
Na początku, cebulę pokroiłam w kostkę, a obraną marchewkę w plasterki. W garnku rozgrzałam olej, dodałam cebulę i marchewkę, posoliłam. Na średnim ogniu smażyłam warzywa 10 minut. Następnie dodałam soczewicę, imbir oraz bulion. Całość gotowałam kolejne 15 minut, aż warzywa były miękkie. Na koniec zupę zmiksowałam na gładki krem, dodałam 1 szklankę gotowanej wody, jeszcze raz zmiksowałam. Zupa krem z soczewicy i marchewki jest gotowa do podania. Smacznego!
świetna konsystencja!
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :)
Usuń