Mocno czekoladowe Brownie i lody bazyliowe,
czyli duet idealny.
Dzisiaj polecam Wam mocno czekoladowe ciasto Brownie oraz nieziemsko pyszne lody bazyliowe. Duet idealny. Polecam!
Potrzebne składniki:
Brownie:
- 250 g gorzkiej czekolady
- 280 g masła
- 250 g cukru
- 100 ml wody
- 80 g mąki pszennej
- 1 łyżka cukru wanilowego
- 3 jajka
Lody bazyliowe:
- 2 duże pęczki bazylii
- 250 g drobnego cukru
- 250 g mascarpone
- 750 g jogurtu naturalnego
- 2 łyżki startego świeżego imbiru
Na początku zrobiłam lody bazyliowe. Umyte liście z bazylii i imbir za pomocą blendera zmieniłam w "papkę". Mascarpone, jogurt naturalny oraz cukier wymieszałam mikserem, aż składniki się połączyły, dodałam papkę z bazylii i imbiru, zmiksowałam i umieściłam w plastikowym pojemniku pojemności 1,2 l. Włożyłam do zamrażalnika na całą noc.
Brownie zaczęłam robić od zagotowania wody z cukrem i cukrem waniliowym.W miedzy czasie pokruszyłam czekolady na małe kawałeczki, a masło pokroiłam w małe kawałki. Kiedy woda się zagotowała, zdjęłam z palnika i dodałam do niej czekoladę oraz masło. Zostawiłam aż masło i czekolada się stopiły, wymieszałam. W między czasie jajka wymieszałam jak na jajecznicę, dodałam mąkę i całość mieszałam drewnianą łyżką, aż składniki się połączyły. Następnie powoli wlewałam masę czekoladową, cały czas mieszając. Formę okrągłą 24 cm wysmarowałam masłem i oprószyłam mąką, wlałam masę czekoladową. Brownie piekłam 25 minut w piecu nagrzanym na 180 stopni. Gotowe ciasto pozostawiłam do całkowitego wystygnięcia, podałam z lodami bazyliowymi. Smacznego!
Podoba mi się pomysł na połączenie tych smaków. Lody bazyliowe musiał być obłędne! :)
OdpowiedzUsuń