Ciasto drożdżowe z kruszonką,
czyli smak dzieciństwa.
Ciasto drożdżowe z kruszonką to smak mojego dzieciństwa i uwielbiam je do dziś. Przepis, który Wam zaraz zaprezentuje jest od pokoleń w mojej rodzinie, znam go od prababci. Ciasto drożdżowe z tego przepisu zawsze wychodzi :) Polecam!
Potrzebne składniki:
Ciasto:
- 3 jajka
- 50 g świeżych drożdży
- 150 g miękkiego masła
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mleka
- 550 g mąki pszennej
Kruszonka:
- 50 g zimnego masła
- 140 g mąki pszennej
- 90 g cukru
Na początku, wieczorem w misce dobrze ze sobą wymieszałam mikserem jajka, pokruszone drożdże, miękkie masło oraz cukier. Na koniec dodałam mleko i jeszcze raz wymieszałam. Odstawiłam na całą noc. Rano dodałam mąkę i wszystkie składniki wymieszałam ze sobą. Brytfankę prostokątną wysmarowałam masłem i wyłożyłam papierem do pieczenia. Do brytfanki wyłożyłam ciasto i ostawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po około 2 godzinach wyrośnięte ciasto posypałam kruszonką, która powstała z wymieszania zimnego masła, mąki i cukru. Ciasto piekłam 50 minut w piecu nagrzanym na 180 stopni. Ciasto smakuje znakomicie jeszcze ciepłe jak i po kilku dniach. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz