Kurczak casserole,
czyli szybkie i pyszne danie
we włoskim stylu.
Kurczak casserole to pyszne mięso z udka kurczaka w sosie pomidorowym z oliwkami, kaparami i papryką. Tym daniem moja córka przekonała się do oliwek:) Polecam!
Potrzebne składniki:
Przepis dla 2 osób
- 350 g mięsa z udka kurczaka
- 1 puszka pomidorów bez skóry
- 1 czerwona cebula
- 1 ząbek czosnku
- 15 sztuk zielonych oliwek
- 15 sztuk czarnych oliwek
- 15 sztuk kaparów
- 1 mała czerwona papryka
- przyprawa do kurczaka
- 1 szklanka bulionu
- 1 łyżka masła klanowanego
- sól
- pieprz
Na początku, czosnek pokroiłam drobno, cebulę w pióra, a paprykę w drobną kostkę. Udka z kurczaka pokroiłam na małe kawałki i doprawiłam przyprawą do kurczaka. Następnie w garnku rozgrzałam masło klarowane i dodałam kurczaka, smażyłam po 2 minuty z każdej strony, przełożyłam podsmażonego kurczaka na talerz. Do garnka wrzuciłam cebulę i czosnek, mieszając smażyłam przez 3 minuty. Następnie dodałam oliwki pokrojone na pół, kapary, paprykę i smażyłam całość mieszając kolejne 4 -5 minut. Potem dodałam pomidory z puszki, bulion. Doprawiłam solą oraz pieprzem i dusiłam całość jeszcze 20 minut. Gotowy Kurczak casserole idealnie smakuje z grzankami z bagietki bądź ryżem. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz