Charlotte truskawkowa,
to moja propozycja
szybkiego i pysznego deseru.
Charlotte truskawkowa to deser, który robi się w kilka minut, a jest przepyszny i teraz jak są dobre truskawki wręcz obowiązkowy. Polecam!
Potrzebne składniki:
- 300 g truskawek
- 500 ml śmietanki 30 %
- 200 g mascarpone
- 4 łyżki cukru pudru
- 4 płaskie łyżeczki żelatyny
Truskawkowa galaretka:
- 200 g truskawek
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 płaskie łyżeczki żelatyny
- 1 opakowanie podłużnych biszkoptów
- 100 ml śmietanki 30%
Na początku, truskawki zmiksowałam na puree. Żelatynę zalałam na początku 2 łyżkami zimnej wody, odstawiłam aby napęczniała, potem dodałam 4 łyżki gorącej wody i dobrze wymieszałam, aż się dobrze rozpuściła żelatyna. Puree z truskawek wymieszam z żelatyną. Następnie, śmietankę i mascarpone ubiłam na sztywno, pod koniec dodałam cukier puder. Na koniec dodałam puree z truskawek i wszytko razem wymieszałam.
Okrągłą formę z wyjmowanym dnem o średnicy 20 cm, wyłożyłam dno folią spożywczą, biszkopty z dołu przycięłam, aby ładnie stały, ułożyłam je w koło formy. W środku umieściłam masę truskawkową. Włożyłam do lodówki na 30 minut.
W między czasie zrobiłam galaretkę z truskawek. Truskawki zmiksowałam na puree, dodałam cukier puder. Żelatynę zlałam 1 łyżką zimnej wody, a następnie 2 łyżkami gorącej, wymieszałam. Tak przygotowaną żelatynę dodałam do puree truskawkowego. Galaretkę wylałam na stężony krem i włożyłam na kolejną godzinę do lodówki. U mnie na noc całą. Rano z 100 ml ubitej śmietanki za pomocą rękawa ozdobiłam wierzch. Wstawiłam do lodówki. Po około 30 minutach deser jest gotowy. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz