Sernik STRACCIATELLA
czyli pyszny śmietankowy sernik z malinami
i czekoladą na zimno.
Sernik STRACCIATELLA to pyszny śmietankowy sernik z malinami i kawałkami czekolady na zimno. Lekko kwaskowe maliny idealnie się komponują z śmietankowo-czekoladową masą. Przepis znam stąd. Polecam !
Potrzebne składniki:
- 80 g okrągłych biszkoptów
- 500 g serka mascarpone schłodzonego
- 200 ml śmietanki 36% schłodzonej
- 100 g cukru drobnego
- 200 ml mleka
- 1 i 1/2 łyżki żelatyny spożywczej
- 200 g jogurtu naturalnego
- 100 g czekolady gorzkiej
- 400 g malin
Na początku, dno tortownicy 24 cm wyłożyłam papierem do pieczenia. Następnie na dnie ułożyłam biszkopty.
W misce wymieszałam serek mascarpone, śmietankę kremówkę i cukier, ubijałam mikserem, aż składniki się połączyły i lekko napuszyła cała masa ok. 2 minut.
W garnku do gorącego mleka dodałam żelatynę i mieszałam, aż się rozpuściła, następnie dodałam jogurt, całość wymieszałam.
Do miski z mascarpone dodałam masę z mleka, żelatyny i jogurtu, miksowałam na małych obrotach, aż składniki się połączyły. Następnie dodałam czekoladę wcześniej startą na tartce i całe maliny. Delikatnie wymieszałam łyżką.
Do wcześniej przygotowanej tortownicy z biszkoptami pierwsza warstwę masy wyłożyłam łyżką, potem całość wlałam i i wyrównałam górę łyżką. Następnie udekorowałam malinami i startą czekoladą. Całość wstawiłam na całą noc do lodówki. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz