Placki serowo-dyniowe,
czyli pyszne danie sezonowe.
Przepis na te pyszne Placki serowo-dyniowe z żurawiną i pomarańczową nutą znam od trenerki żywnościowej Darii Ładochy z programu Dzień Dobry TVN. Polecam!
Potrzebne składniki:
Przepis na 1 porcję
- 100 g dyni Hokkaido
- 100 g białego sera
- 2 łyżki żurawiny
- 1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- szczypta cynamonu
- 2 łyżki cukru brązowego
- 1 łyżka masła
- olej
Na początku, obraną dynie starłam na dużych oczkach na tarce. Na patelni roztopiłam masło i dodałam dynię, dusiłam aż dynia była miękka kilka minut. Odstawiłam do ostygnięcia. W miseczce widelcem rozgniotłam biały ser, dodałam żółtko jajka. żurawinę drobno pokrojoną, skórkę z pomarańczy, cukier waniliowy i brązowy oraz cynamon, wszystko wymieszałam. Białko od jajka ubiłam na pianę. Do masy serowo-dyniowej dodałam mąkę oraz pianę z białka i wymieszałam. Z masy ukształtowałam dwa większe placki. Placki smażyłam na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron. Placki serowo dyniowe podałam z cukrem pudrem. Smacznego!
bardzo podoba mi się połączenie dynia ser. pysznie!
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo i polecam :)
Usuńkocham placki z dodatkiem sera <3
OdpowiedzUsuń:)
UsuńZrobilam je wczoraj.Ilosc skladnikow przemnozylam przez 5 i zjedlismy w 3 osoby.
OdpowiedzUsuńBardzo dobre wyszly.