Wiosenna zupa ze szparagami i fetą,
to pyszne i szybkie danie pachnące wiosną.
Uwielbiam szparagi, zwłaszcza te zielone. Dlatego dziś polecam Wam pyszną Wiosenną zupę ze szparagami, młodymi ziemniakami i fetą. Inspiracją do zrobienia tej zupy był przepis, który znajdziecie tutaj Polecam!
Potrzebne składniki:
- 400 g młodych ziemniaków
- 10 szt. zielonych szparagów
- 2 ząbki czosnku
- 700 ml bulionu drobiowego
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 4 łyżki posiekanego koperku
- 150 ml śmietany 18%
- ser feta
Na początku, ziemniakami obrałam i pokroiłam w dużą kostkę. Szparagi umyłam, odcięłam dolne części i pokroiłam je na 2 cm kawałki, główki zostawiłam całe. W garnku podgrzałam olej i masło, dodałam czosnek przekrojony na pół oraz ziemniaki, podsmażyłam 2-3 minuty, mieszając. Następnie do garnka dodałam gorący bulion i kurkumę. Gotowałam 10 minut i dodałam szparagi oraz koperek, aby gotować kolejne 10 minut. Kiedy ziemniaki i szparagi były miękkie, dodałam śmietanę zahartowaną wcześniej kilkoma łyżkami zupy. Zupę dobrze wymieszałam. Wiosenną zupę ze szparagami podałam z fetą pokrojoną w dużą kostkę. Smacznego!
Świetny pomysł! :-)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuje :)
UsuńNajlepsza zupa jaką zrobiłam w życiu! Dziękuję
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowała :)
Usuń