Polędwiczka wieprzowa
w sosie wiśniowo-balsamicznym,
czyli niebanlany obiad w 30 minut.
Polędwiczka wieprzowa w sosie wiśniowo- balsamicznym w towarzystwie kaszy pęczak z selerem, gruszką i suszonymi pomidorami to duet idealny na niebanalny obiad. Polecam!
Potrzebne składniki:
Przepis na 2 osoby
- 500 g polędwiczki wieprzowej
- 200 ml konfitury wiśniowej
- 1 gałązka świeżego rozmarynu
- 4 łyżki octu balsamicznego
- 100 g kaszy pęczak
- 1 gruszka
- 5 suszonych pomidorów
- 3 kawałki 15 cm selera naciowego
- 1 łyżka masła klarowanego
- pieprz
- sól
- 1/2 łyżeczki cukru
- 3 łyżki wody
Na początku, polędwiczkę umyłam osuszyłam i pokroiłam na 1 cm plastry. Każdy plaster lekko rozbiłam palcami, posoliłam i popieprzyłam, odstawiłam na kilka minut. W między czasie, w 2 szklankach lekko osolonej wrzącej wody gotowałam pęczak 20 minut, aż był miękki i wchłonął wodę. Seler naciowy pokroiłam w cieniutkie plastry, suszone pomidory w paski, a gruszkę obrałam i starłam na tarce na grubych oczkach. Na patelni rozgrzałam masło klarowane. Ułożyłam plastry polędwiczki i smażyłam po 2 minuty z każdej strony, aż się zarumieniły. Dodałam rozmaryn i smażyłam kolejne 2 minuty. Następnie na patelnie dodałam konfiturę wiśniową, ocet balsamiczny, 3 łyżki wody i 1/2 łyżeczki cukru. Całość podgrzewałam mieszając do momentu, aż zaczęło wrzeć. W między czasie, pęczak wymieszałam z selerem naciowym, gruszką i suszonymi pomidorami. Polędwiczki w sosie wiśniowo-balsamicznym podałam z pęczakiem. Smacznego!
P.S. To danie znajdziecie na justchopped.pl , gdzie możecie zamówić do domu produkty i przepis na to danie. Polecam!
P.S. To danie znajdziecie na justchopped.pl , gdzie możecie zamówić do domu produkty i przepis na to danie. Polecam!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz