Chlebek bananowy,
czyli pyszne ciasto bananowe
ze Stanów Zjednoczonych.
Chlebek bananowy, to tylko z nazwy chleb. To pyszne ciasto z bananów, które robi się szybko. Polecam je szczególnie dzieciom.
Potrzebne składniki:
- 4 dojrzałe czarne banany
- 1/5 szklanki mąki pszennej
- 60 g miękkiego masła
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Na początku, w misce rozgniotłam widelcem 3 banany. Do bananów dodałam mąkę, masło, cukier, sól i proszek do pieczenia. Mieszałam łyżką ze sobą składniki, aż wszystkie się połączyły. Ciasto jest gęste. Formę keksówkę 24 cm wysmarowałam masłem i wyłożyłam papierem do pieczenia, do tak przygotowanej formy włożyłam ciasto. Na górze ciasta umieściłam połowę banana przekrojonego wzdłuż. Ciasto piekłam 60 minut, do suchego patyczka i aż ciasto się zarumieniło, w piekarniku nagrzanym na 180 stopni. Polecam!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz