Placki kokosowo-pomarańczowe,
czyli lekki obiad na słodko.
Niezwykle delikatne i puszyste Placki kokosowe z nutą pomarańczową to danie, które zasmakuje zapewne nie tylko dzieciom. Inspiracją do zrobienia tego dania był przepis z bloga Kwestia Smaku. Polecam!
Potrzebne składniki:
Przepis na 8 sztuk
- 150 g mleka kokosowego
- 30 g masła
- 100 g mąki
- 1 jajko
- 1 łyżka cukru
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- skóra z 1/2 pomarańczy
- 2 łyżki oleju
Na początku, mleko kokosowe podgrzałam z masłem pokrojonym w mniejsze kawałki, podgrzewałam aż masło się roztopiło. Z białka ubiłam na sztywną pianę. W misce wymieszałam mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Następnie dodałam żółtko, skórkę z pomarańczy oraz mleko kokosowe z masłem. Całość wymieszałam. Na koniec dodałam pianę z białek i delikatnie wymieszałam. Na patelni rozgrzałam olej i smażyłam placki nakładając po 2 łyżki masy. Smażyłam z obu stron po 2-3 minuty, na średnim ogniu. Gotowe Placki kokosowo-pomarańczowe podałam z syropem klonowym. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz