Tagliatelle z brokułami i kurczakiem,
czyli szybkie i pyszne danie.
Tagliatelle z brokułami i kurczakiem w sosie śmietanowo-mascarpone to moja propozycja szybkiego, pysznego i zdrowego obiadu. Polecam!
Potrzebne składniki:
Przepis na 1 porcję
- 4 gniazda makaronu tagliatelle
- 1/2 świeżego brokuła
- 140 g filet z kurczaka
- 1 średnia cebula
- 3 łyżki serka mascarpone
- 2 łyżki śmietany 18 %
- 1 łyżeczka przyprawy Gyros
- oliwa
Na początku, brokuł podzieliłam na mniejsze różyczki i gotowałam 5 minut w osolonej wrzącej wodzie, potem odcedziłam i przelałam zimną wodą. Makaron tagliatelle ugotowałam w osolonej wodzie wg. przepisu na opakowaniu. Filet z kurczaka pokroiłam w kostkę doprawiłam przyprawą Gyros. Cebulę pokroiłam w drobną kostkę. Na patelni rozgrzałam oliwę, dodałam cebulę. Jak cebula się zeszkliła dodałam kurczaka i mieszając smażyłam, aż kurczak był gotowy. Następnie dodałam serek mascarpone i śmietanę oraz brokuł. Dodałam jedną chochlę wody z makaronu gdzie gotowałam tagliatelle. Sos podgrzewałam, aż ser się rozpuścił i sos był wystarczająco gęsty około 4 minut. Do gotowego sosu wrzuciłam ugotowany makaron tagliatelle i wymieszałam delikatnie. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz