Drobiowe pulpety na parze
z sosem grzybowym,
czyli dietetyczny i zdrowy obiad.
Drobiowe pulpety na parze z aromatycznym sosem grzybowym z suszonych grzybów to moja propozycja obiadu zdrowego i smacznego. Polecam!
Potrzebne składniki:
Przepis na 2 porcje
Pulpety:
- 350 g filetu z kurczaka
- 1 jajko
- 3 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki mąki pszennej
- pieprz
- sól
- 2 garście suszonych grzybów (podgrzybki, borowiki)
- 1 mała cebula
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki śmietany 18%
- pieprz
- sól
Na początku, suszone grzyby zalałam gotującą wodą, na jakieś 30 minut. Następnie, filet z kurczaka obrałam z błonek i zmieliłam w maszynce do mięsa. Do zmielonego mięsa dodałam jajko, bułkę tartą, mąkę pszenną oraz sól i pieprz, dobrze wyrobiłam masę. Następnie wilgotnymi dłoniami zrobiłam 4 pulpety. Tak przygotowane pulpety gotowałam w parowarze 20 minut. W między czasie zrobiłam sos. Zalane wcześniej grzyby wraz z wodą zagotowałam, kiedy woda wrzała, gotowałam jeszcze 15 minut. Następnie, grzyby odsączyłam, ale wodę z gotowania zachowałam. Grzyby pokroiłam na mniejsze kawałki. W garnku roztopiłam masło, dodałam cebulę drobno pokrojoną w kostkę, kiedy się zeszkliła, dodałam mąkę i mieszałam. Następnie dodałam 1 szklankę wody z gotowanych grzybów oraz pokrojone grzyby, doprawiłam solą i pieprzem, całość gotowałam 10 minut. Na koniec dodałam śmietanę i wymieszałam, sos gotowy. Drobiowe pulpety na parze z sosem grzybowym podałam z kaszą gryczaną i kiszonym ogórkiem. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz