Kukurydziane naleśniki ze smażonymi
warzywami na maśle,
czyli zdrowy i pyszny obiad.
Kukurydziane naleśniki ze smażonymi warzywami na maśle to moja propozycja dzisiejszego obiadu. Polecam!
Potrzebne składniki:
Naleśniki:- 4 łyżki mąki kukurydzianej
- 2 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki natki pietruszki
- 1 łyżka śmietany 18%
- 1 jajko
- 1/3 szklanki mleka
- sól
- 10 różyczek kalafiora
- 10 różyczek brokuła
- 10 marchewek mini
- 3 łyżki kukurydzy
- 1/2 cebuli
- 2 łyżki masła
- 1/2 łyżeczki oregano
- 1/2 łyżeczki bazylii
- pieprz
- sól
Na początku, zrobiłam ciasto na naleśniki mieszając ze sobą obie mąki, jajko, śmietanę oraz mleko, na koniec dodałam natkę pietruszki. Ciasto na naleśniki odstawiłam na 15 minut. W między czasie, na patelni rozgrzałam 1 łyżkę masła, dodałam cebulę pokrojoną w plastry pół krążki. Następnie dodałam kalafiora, brokuł, marchewki oraz kukurydzę, dodałam masło i przyprawy. Całość na średnim ogniu smażyłam około 10 minut. W między czasie na rozgrzanej patelni wysmarowanej olejem smażyłam duże naleśniki z obu stron. Z podanej porcji wyszły mi dwa duże naleśniki, które wypełniłam smażonymi warzywami. Smacznego!
W tytule wpisu jest błąd gramatyczny. Powinno być "... ze smażonymi ...". Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń