Babeczki czekoladowo-serowe,
czyli słodkie małe co nie co.
Przeszukałam cały internet i najbardziej spodobały mi się dwa bardzo podobne do siebie przepisy na babeczki czekoladowo- serowe z których stworzyłam jeden przepis. Oto on:
Masa czekoladowa:
- 100 g masła
- 40 g czekolady gorzkiej
- 2 łyżki kakao
- 100 g brązowego cukru
- 100 g mąki
- 2 jajka
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
- 200 g sera twarogowego śmietankowego (typu President)
- 1 czubata łyżeczka mąki
- 3 łyżki białego cukru
- 1 białko jajka
Z przepisu powyżej wychodzi ok. 12 babeczek. Babeczki można piec w papierowych papilotkach o średnicy 5 cm mierzonych po dnie, ułożonych w foremkach sylikonowych na muffiny lub metalowych foremkach.
Masa czekoladowa:
W garnuszku rozpuszczamy masło, dodajemy połamaną czekoladę i kakao,
mieszamy do rozpuszczenia. Odstawiamy na chwilę do ostygnięcia, po tym
czasie dodajemy cukier, jajka, mąkę z proszkiem do pieczenia.
Mieszamy delikatnie do połączenia składników.
Masa serowa: W miseczce wymieszać łyżką twaróg śmietankowy z mąką, białym cukrem i białkiem jaja.
Kiedy babeczki będą całkowicie zimne można je polać polewą czekoladową (czekolada gorzka + masło) oraz posypać kolorowymi Perełkami :)
Wyglądają przepyyyysznie! Czy równie pysznie smakowały?
OdpowiedzUsuńSmakują jeszcze lepiej niż wyglądają:)
OdpowiedzUsuńNastępnym razem zaproszę Cię na degustację i sama ocenisz:)
Jak degustacja to ja jestem pierwsza! :)
UsuńDam znać jak znowu je upiekę:)
Usuń