23 maja 2013

Babeczki czekoladowo- serowe

Babeczki czekoladowo-serowe,
czyli słodkie małe co nie co.  

Przeszukałam cały internet i najbardziej spodobały mi się dwa bardzo podobne do siebie przepisy na babeczki czekoladowo- serowe z których stworzyłam jeden przepis. Oto on:

 



Masa czekoladowa:
  • 100 g masła
  • 40 g czekolady gorzkiej
  • 2 łyżki kakao
  • 100 g brązowego cukru
  • 100 g mąki
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

 Masa serowa:

  • 200 g sera twarogowego śmietankowego (typu President)
  • 1 czubata łyżeczka mąki
  • 3 łyżki białego cukru
  • 1 białko jajka
      

      Z przepisu powyżej wychodzi ok. 12 babeczek. Babeczki można piec w papierowych papilotkach o średnicy 5 cm mierzonych po dnie, ułożonych w foremkach sylikonowych na muffiny lub metalowych foremkach. 


Masa czekoladowa: W garnuszku rozpuszczamy masło, dodajemy połamaną czekoladę i kakao, mieszamy do rozpuszczenia. Odstawiamy na chwilę do ostygnięcia, po tym czasie dodajemy cukier, jajka, mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy delikatnie do połączenia składników. 

Masa serowa: W miseczce wymieszać łyżką twaróg śmietankowy z mąką, białym cukrem i białkiem jaja.


Do papilotek ułożonych w blaszce na muffiny nakładamy do 1/3 - 1/2 wysokości masę czekoladową. Na wierzch nakładamy masę serową (uwaga: foremki nie mogą być całkowicie wypełnione, gdyż ciasto urośnie jeszcze podczas pieczenia). Pieczemy około 23 - 25 minut w 175 stopniach.

Kiedy babeczki będą całkowicie zimne można je polać polewą czekoladową (czekolada gorzka + masło) oraz posypać kolorowymi Perełkami :)

4 komentarze:

  1. Wyglądają przepyyyysznie! Czy równie pysznie smakowały?

    OdpowiedzUsuń
  2. Smakują jeszcze lepiej niż wyglądają:)
    Następnym razem zaproszę Cię na degustację i sama ocenisz:)

    OdpowiedzUsuń