28 maja 2013

Kurczak po meksykańsku


Kurczak po meksykańsku,
czyli propozycja na pyszny obiad







 Potrzebne składniki:
  • 140 g  filet z kurczaka
  • 1 pomidor 
  • 3 łyżki kukurydzy z puszki
  • 3 łyżki czerwonej fasoli z puszki
  • oliwa z oliwek
  • Przyprawa do kuchni meksykańskiej
  • ryż
  • kurkuma
  • kostka bulionowa




Podane składniki na porcję dla jednej osoby.
Ugotuj woreczek ryżu według przepisu dodając trochę kurkumy.
Pierś z kurczaka pokrój na wąskie paseczki, posyp przyprawą do kuchni meksykańskiej i polej odrobiną oliwy z oliwek, następnie obsmaż na patelni teflonowej. Kiedy kurczak już jest podsmażony dodaj kawałki pomidora i duś z dodatkiem odrobiny bulionu do miękkości. Na końcu dodaj kukurydzę i fasolę czerwoną  oraz dopraw odrobiną przyprawy do kuchni meksykańskiej.
Ugotowany ryż umieść w filiżance
wysmarowanej wcześniej masłem.
Wkładając  ryż dociskaj go, żeby było ciasno w filiżance, potem odwracasz do góry nogami prosto na talerz i lekko poklepujesz dno filiżanki później delikatnie ściągasz filiżankę i gotowe.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz