Kurczak po meksykańsku,
czyli propozycja na pyszny obiad
Potrzebne składniki:
- 140 g filet z kurczaka
- 1 pomidor
- 3 łyżki kukurydzy z puszki
- 3 łyżki czerwonej fasoli z puszki
- oliwa z oliwek
- Przyprawa do kuchni meksykańskiej
- ryż
- kurkuma
- kostka bulionowa
Podane składniki na porcję dla jednej osoby.
Ugotuj woreczek ryżu według przepisu dodając trochę kurkumy.
Pierś z kurczaka pokrój na wąskie paseczki, posyp przyprawą do kuchni meksykańskiej i polej odrobiną oliwy z oliwek, następnie obsmaż na patelni teflonowej. Kiedy kurczak już jest podsmażony dodaj kawałki pomidora i duś z dodatkiem odrobiny bulionu do miękkości. Na końcu dodaj kukurydzę i fasolę czerwoną oraz dopraw odrobiną przyprawy do kuchni meksykańskiej.
Ugotowany ryż umieść w filiżance
wysmarowanej wcześniej masłem.
Wkładając ryż dociskaj go, żeby było ciasno w filiżance, potem odwracasz do góry nogami prosto na talerz i lekko poklepujesz dno filiżanki później delikatnie ściągasz filiżankę i gotowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz