Sernik na zimno
z serków homogenizowanych
Każdy
zapewne pamięta serniki na zimno robione przez nasze mamy z serków
homogenizowanych i galaretek. Taki właśnie sernik wg. przepisu mojej mamy zrobiłam i Wam polecam:)
Potrzebne składniki:
- 8 serków waniliowych homogenizowanych 150g
- 3/4 szklanki cukru
- 1 kostka masła
- 6 żółtek
- 1 opakowanie żelatyny 50 g
- 2 galaretki u wiśniowe
- 1/2 mleka
- 1 puszka brzoskwiń
- biszkopty okrągłe
- 1 łyżka kakao
Formę o średnicy 23 cm z odpinaną obręczą smaruję masłem i wykładam folią spożywczą. Układam biszkopty na całym dnie.
Rozpuszczam opakowanie żelatyny w 1/2 szklanki zimnej wody i zalej 1/2 gorącego mleka, mieszam aby żelatyna się kompletnie rozpuści.
W między czasie rozpuszczam kostkę masła i czekam chwile, aby było letnie.
W dużej misce umieszczam wszystkie 8 serków homogenizowanych miksuje z cukrem, następnie dodaje małymi porcjami żółtka i letnie masło. Kiedy uzyskuje jednolitą masę dodaje żelatynę wcześniej przygotowaną (zwróć uwagę aby żelatyna nie miała krup).
Przelewam jakieś 3 wazowe łyżki masy serowej do mniejszej miseczki i dodaje 1 łyżkę kakao i mieszam. Do pozostałej masy serowej można dodać rodzynki.
Na wcześniej przygotowaną formę z biszkoptami wlewam połowę masy serowej, następnie warstwa z kakao i ostania warstwa z masy serowej. Wstawiam do lodówki.
Przygotowuje galaretkę w proporcji 750 ml wody i dwie galaretki. Mieszam do całkowitego rozpuszczenia i odstawiam do tężenia jednak co jaki czas mieszam.
Brzoskwinie z puszki kroję i układam na masach serowych i zalewam galaretką kiedy już jest dość mocno stężona. Całość wstawiamy na noc do lodówki do całkowitego stężenia.
Brzoskwinie z puszki kroję i układam na masach serowych i zalewam galaretką kiedy już jest dość mocno stężona. Całość wstawiamy na noc do lodówki do całkowitego stężenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz