Trufle kokosowe i trufle z gorzkiej czekolady,
czyli małe co nie co:)
Trufle robiłam według przepisów Asi z bloga www.cakesfromheart.blogspot.com
Trufle nie tylko efektownie wyglądają, ale też wspaniale smakują. POLECAM!!!
KOKOSOWE TRUFLE Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ
- 200 g białej czekolady
- pół szklanki śmietany 30%
- 1/3 szklanki płatków kukurydzianych pokruszonych
- 1 i 1/4 szklanki wiórków kokosowych
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki malibu
- 3 -4 łyżki mleka w proszku
Do garnuszka wlać kremówkę, masło podgrzać, dodać białą czekoladę i rozpuścić. Zdjąć z ognia, dodać płatki kukurydziane,wiórki kokosowe,malibu i mleko w proszku, wszystko dokładnie wymieszać. Włożyć do lodówki do stężenia, ja trzymałam całą noc i tak również polecam ponieważ masa jest wtedy wystarczająco schłodzona. Formować kulki w rękawiczkach lekarskich jednorazowych jak przy poprzednich truflach. Kulki powinny być wielkości orzecha włoskiego. Kulki obtoczyć w wiórkach kokosowych i trzymać w lodówce. Trufle są przepyszne! POLECAM!!!
TRUFLE Z GORZKĄ CZEKOLADĄ
- 60 g miękkiego masła
- 50 g cukru pudru
- 2 żółtka
- 50 ml śmietany kremówki 30%
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 300 g gorzkiej czekolady
- kakao do obtoczenia trufli
Utrzyj
masło z cukrem pudrem na puszystą, białą masę.Następnie dodać po jednym
żółtku nie przerywając ucierania. Śmietankę przelej do rondelku,
doprowadź do wrzenia,dodaj wanilię i czekoladę połamaną na kawałki.
Wymieszaj aż się rozpuści. Ostudzić przez chwilę, by nie było zbyt
gorące. Następnie pomału wlewaj czekoladę do utartego masła miksując lub
dokładnie mieszając. Masa może być trochę płynna, ale nie należy się tym
martwić. Należny odstawić ją do lodówki na ok. 2 godziny a najlepiej na całą noc. Gotową masę
wyjąc z lodówki, i formować kuleczki o wielkości orzecha włoskiego
najlepiej w rękawiczkach lekarskich jednorazowych, w ten sposób kulki
ładnie się formują i nie trzeba moczyć rąk non stop. Uformowane
kulki obtoczyć w gorzkim kakao i wstawić do lodówki. Przetrzymywać w
lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz