Potrzebne składniki:
- mielone mięso z piersi indyka
- duże liście z młodej kapusty lub kapusty włoskiej
- ryż długoziarnisty
- cebula
- majeranek
- pieprz mielony
- pieprz w ziarenkach
- sól
- liść laurowy
- kostka bulionowa
- oliwa z oliwek
Na początku liście z kapusty (po usunięciu głąba) zalewamy wodą, solimy i obgotowujemy. Wyjmujemy listek po listku. Studzimy.
W między czasie gotujemy ryż aby był półmiękki.
Cebulę kroimy w kostkę i szklimy do miękkości na oliwie z oliwek.
Do miseczki wrzucamy zmielone mięso z indyka, zeszkloną cebulę oraz ryż. Mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem.Tak przygotowany farsz nakładamy na liść kapusty i
zawijamy boki na końcu wbijamy wykałaczkę, aby gołąbek się nie rozwalił. Gołąbki układamy w naczyniu żaroodpornym.
Zalewamy je rozpuszczoną w gorącej wodzie kostce plus 3 listki laurowe i pieprz w ziarenkach.
Gołąbki tak przygotowane pieczemy około 45 min w piekarniku nagrzanym do 180°C.
W między czasie robimy sos pomidorowy.
Potrzebne składniki:
- puszka pomidorów obranych rozdrobnionych
- cebula
- bazylia
- sól
- pieprz
- oliwa z oliwek
Cebulę kroimy w kostkę i szklimy do miękkości na oliwie z oliwek. Dorzucamy pomidory z puszki i doprawiamy bazylią, solą i pieprzem. Chwilę gotujemy.
Następnie czekamy aż przestygnie i używamy blendera aby uzyskać jednolitą konsystencję.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz