22 maja 2013

Gołąbki w wersji light

Dzisiaj przedstawię Wam przepis na gołąbki z mięsem z indyka w sosie pomidorowym, czyli wersja light tego popularnego dania w Polsce.

 

  Potrzebne składniki:

  • mielone mięso z piersi indyka
  • duże liście z młodej kapusty lub kapusty włoskiej
  • ryż długoziarnisty
  • cebula
  • majeranek
  • pieprz mielony
  • pieprz w ziarenkach
  • sól
  • liść laurowy
  • kostka bulionowa
  • oliwa z oliwek
Na początku liście z kapusty (po usunięciu głąba) zalewamy wodą, solimy i obgotowujemy. Wyjmujemy listek po listku. Studzimy.
W między czasie gotujemy ryż aby był półmiękki.
Cebulę kroimy w kostkę i szklimy do miękkości na oliwie z oliwek.

Do miseczki wrzucamy zmielone mięso z indyka, zeszkloną cebulę oraz ryż. Mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem.Tak przygotowany farsz nakładamy na liść kapusty i zawijamy boki na końcu wbijamy wykałaczkę, aby gołąbek się nie rozwalił. Gołąbki układamy w naczyniu żaroodpornym.
Zalewamy je rozpuszczoną w gorącej wodzie kostce plus 3 listki laurowe i pieprz w ziarenkach.
Gołąbki tak przygotowane pieczemy około 45 min w piekarniku nagrzanym do 180°C.
W między czasie robimy sos pomidorowy.

Potrzebne składniki:
  • puszka pomidorów obranych rozdrobnionych
  • cebula
  • bazylia
  • sól
  • pieprz
  • oliwa z oliwek
Cebulę kroimy w kostkę i szklimy do miękkości na oliwie z oliwek. Dorzucamy pomidory z puszki i doprawiamy bazylią, solą i pieprzem. Chwilę gotujemy.
Następnie czekamy aż przestygnie i używamy blendera aby uzyskać jednolitą konsystencję.


.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz