21 czerwca 2014

Grillowana karkówka w piwie

Grillowana karkówka w piwie,
czyli soczysta i krucha karkówka.



Krakówka to bardzo popularne danie z grilla w Polsce. Ja Wam przedstawiam dziś przepis na Karkówkę, która jest soczysta i krucha, dzięki marynacie 
z piwa. Przepis mam od teściowej. Polecam!

Potrzebna składniki:
  • 1 kg karkówki
  • 250 ml jasnego piwa 
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 3 łyżeczki brązowego cukru
  • 1 łyżka tłuczonego pieprzu
Na początku, zrobiłam marynatę z wymieszania  piwa, czosnku przeciśniętego przez praskę, sosu sojowego, oliwy, soli oraz cukru brązowego. Karkówkę pokroiłam w plastry, które lekko rozbiłam. W pojemniku ułożyłam plastry karkówki, które zalałam marynatą piwną. Tak przygotowaną karkówkę wstawiłam do lodówki na minimum 12 godzin. Po tym czasie wyjęłam każdy plaster karkówki z marynaty i posypałam go tłuczonym pieprzem. Tak przygotowaną karkówkę grillowałam z obu stron, aż mięso się zarumieniło. Karkówka jest soczysta i krucha. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz