Grillowana karkówka w piwie,
czyli soczysta i krucha karkówka.
Krakówka to bardzo popularne danie z grilla w Polsce. Ja Wam przedstawiam dziś przepis na Karkówkę, która jest soczysta i krucha, dzięki marynacie
z piwa. Przepis mam od teściowej. Polecam!
Potrzebna składniki:
- 1 kg karkówki
- 250 ml jasnego piwa
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 3 łyżeczki brązowego cukru
- 1 łyżka tłuczonego pieprzu
Na początku, zrobiłam marynatę z wymieszania piwa, czosnku przeciśniętego przez praskę, sosu sojowego, oliwy, soli oraz cukru brązowego. Karkówkę pokroiłam w plastry, które lekko rozbiłam. W pojemniku ułożyłam plastry karkówki, które zalałam marynatą piwną. Tak przygotowaną karkówkę wstawiłam do lodówki na minimum 12 godzin. Po tym czasie wyjęłam każdy plaster karkówki z marynaty i posypałam go tłuczonym pieprzem. Tak przygotowaną karkówkę grillowałam z obu stron, aż mięso się zarumieniło. Karkówka jest soczysta i krucha. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz