Cannelloni z mięsem mielonym
w sosie pomidorowym,
czyli pyszne włoskie danie.
Cannelloni z mięsem mielonym w sosie pomidorowym to danie popularne nie tylko we Włoszech. Polecam zarówno na obiad jak i na kolację.
Potrzebne składniki:
- 250 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 8 sztuk cannelloni
- 50 g sera żółtego
- 1 jajko
- 200 ml przecieru pomidorowego
- oregano
- bazylia
- pieprz
- sól
Na początku, czosnek i cebulę pokroiłam w drobna kostkę. Na rozgrzanej oliwie z oliwek podmazyłam czosnek i połowę cebuli, aż się cebula zeszkliła. Dodałam mięso mielone, doprawiałam solą i pieprzem. Smażyłam około 5 minut aż mięso było gotowe. Kiedy mięso ostygło, dodałam połowę sera startego na grubych oczkach oraz jajko. Formę 18 cm x 18 cm wysmarowałam masłem, każdą rurkę cannelloni wypełniłam farszem z mięsa za pomocą łyżeczki. Cannelloni z farszem ułożyłam na całym dnie, jedna obok drugiej. Makaronu nie gotowałam wcześniej. Przecier pomidorowy wymieszałam z podsmażoną połową cebuli. Doprawiłam solą, pieprzem oraz bazylią i oregano. Powstałym sosem pomidorowym polałam cannelloni, ważne aby każda rurka makaronu była pokryta sosem. Na wierzchu posypałam serem żółtym. Formę z cannelloni nakryłam folią aluminiową i zapiekałam 40 minut w temperaturze 200 stopni. Na ostatnie 10 minut zdjęłam folię aluminiową, aby ser się zapiekł. Smacznego!
Formę 18 cm x 18 cm wysmarowałam masłem
Bardzo lubię takie potrawy :)
OdpowiedzUsuńJa też :)
Usuń