Pâté z drobiowych wątróbek,
czyli pyszny francuski pasztet.
Pâté z drobiowych wątróbek to szybki, drobiowy pasztet idealny na kolację. Polecam!
Potrzebne składniki:
- 350 g wątróbek drobiowych
- 1/2 cebuli czerwonej
- 1/2 cebuli
- 100 g masła
- 1/4 szklanki brandy
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 3 łyżki natki pietruszki
- pieprz
- sól
Na początku, cebule i czosnek pokroiłam w drobną kostkę. Na patelni rozgrzałam 2 łyżki masła i podsmażyłam cebulę i czosnek przez 3 minuty cały czas mieszając. Następnie dodałam wątróbki i smażyłam z obu stron przez następnie 3 minuty. Dodałam brandy i gotowałam 1 minutę. Wątróbki doprawiłam solą i pieprzem oraz tymiankiem, dodałam resztę 50 g masła. Kiedy masło już się całe stopiło, całą zawartość przełożyłam do wyższego pojemnika i za pomocą blendera zmiksowałam na mus. Dodałam 2 łyżki natkę pietruszki, wymieszałam. Tak przygotowany mus przełożyłam do małych miseczek. Na patelni roztopiłam resztę masła, dodałam 1 łyżkę natki pietruszki. Masło z pietruszką wylałam na mus. Wstawiłam na całą noc do lodówki. Pâté z drobiowych wątróbek idealnie smakuje z kiszonym ogórkiem. Smacznego!
pasztecik z ogóreczkiem, pycha
OdpowiedzUsuń