3 czerwca 2013

Tagliatelle z kurczakiem, suszonymi pomidorami i kaparami

Tagliatelle z kurczakiem, suszonymi pomidorami i kaparami,
czyli propozycja czegoś smacznego i szybkiego. 

Przepis na to danie znam z blogu  Eli-  Moje gotowanie w Irlandii, ale moja wersja jest troszkę zmodyfikowana, aby danie było mniej kaloryczne.


Potrzebne składniki:
  • makaron tagliatelle
  • jedna cała pierś kurczaka
  • 2 łyżki pokrojonych w paski suszonych pomidorów
  • 3-4 łyżki jogurtu naturalnego
  • przyprawa chili lub płatki chili
  • 2 łyżeczki kaparów
  • oliwa z oliwek
  • pieprz

Filet z kurczaka myjemy, oczyszczamy z błonek, kroimy w paski i zalewany odrobiną oliwy z oliwek oraz przyprawiamy pieprzem i chili ( u mnie przyprawa chili przywieziona ze Sri Lanki). Odstawiamy na kilka minut do lodówki.
W garnku wstawiamy wodę na makaron i gotujemy według przepisu na opakowania. Podsmażamy wcześniej przygotowaną pierś kurczaka, aż się przyrumieni. Dorzucamy pokrojone pomidory, kapary, jogurt naturalny oraz opcjonalnie tarty parmezan. Wszystko dokładnie mieszamy. Jeśli sos jest zbyt gesty, można dodać odrobinę mleka. Dusimy wszystko na małym ogniu ok. 5min. Do sosu na patelni dodajemy ugotowany makaron oraz mieszamy i od razu podajemy dodatkowo posypując parmezanem, jeśli lubimy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz