Musaka,
czyli grecka zapiekanka z bakłażanem.
Musaka, czyli pyszna grecka zapiekanka z bakłażanami i mięsem mielonym.
U mnie wg. przepisu Pascala Brodnickiego. Polecam!
Potrzebne składniki:
- 1 bakłażan
- 1 cukinia
- 500 g mięsa mielonego (u mnie z indyka)
- 1 cebula
- 1 puszka pomidorów
- szczypta cynamonu
- 60 ml czerwonego wina wytrawnego
- 1 mozzarella
- pieprz
- sól
Sos beszamelowy:
- 1/4 kostki masła
- 40 g mąki
- 500 ml mleka
- gałka muszkatołowa
- biały pieprz
- sól
Na początku, bakłażana i cukinie pokroiłam w plastry około 5 mm. Na rozgrzanej oliwie z oliwek podsmażyłam posolone bakłażany i cukinie z obu stron na rumiany kolor. Następnie położyłam na ręcznikach papierowych. Na patelni rozgrzałam ponownie odrobinę oliwy z oliwek i podmazyłam cebulę, aż się zeszkliła. Dodałam mięso mielone. Kiedy mięso mielone było już podsmażone dodałam pomidory w puszce, szczyptę cynamonu oraz wino czerwone. Zmniejszyłam ogień i dusiłam około 20 minut, pod koniec doprawiłam solą i pieprzem. W między czasie, zrobiłam sos beszamel, w rondelku
rozpuściłam masło i dodałam mąkę mieszając, aby nie było grudek, następnie
porcjami wlewałam zimne mleko cały czas mieszając. Zagotowałam sos, aż
zgęstniał. Naczynie do zapiekania o wymiarach 20 x15 cm wysmarowałam masłem i
dno posmarowałam cienko sosem beszamel, następnie warstwa z bakłażanów, następna z cukinii, kolejna z mięsa z pomidorami. Następnie powtórzyłam wszystkie warstwy zaczynając od warstwy z beszamelem. Na wierzchu posypałam startą mozzarellą. Zapiekałam 45 minut w piecu nagrzanym na 180 stopni. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz