Wegetariańskie Cannelloni,
czyli tradycyjne włoskie danie w innej wersji.
We współpracy z firmą Index Food powstało to pyszne danie, które dziś Wam prezentuję. Wegetariańskie Cannelloni to cannelloni z farszem cukiniowo-serowy w sosie pomidorowym. Polecam!
Potrzebne składniki:
- 14 sztuk cannelloni ARRIGHI
- 100 g suszonych pomidorów PONTI
- 400 g pomidorów w puszce Valfrutta
- 250 g ricotta
- 50 g parmezanu
- 200 g żółtego sera
- 1 cukinia
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka mąki
- oliwa z oliwek
- oregano
- tymianek
- pieprz
- sól
Na początku, cannelloni ugotowałam al dente. Cukinie, cebulę i czosnek pokroiłam w drobną kostkę. Na patelni rozgrzałam oliwę z oliwek i podsmażyłam jedną cebulę i czosnek, aż cebula się zeszkliła. Dodałam cukinię,
sól i pieprz. Całość smażyłam około 5 minut, aż cukinia była gotowa, dodałam mąkę i wymieszałam. Przerzuciłam cukinię do miski, dodałam ricottę i po 25 g parmezanu i sera żółtego startych na tartce. Całość wymieszałam. Powstałym farszem napełniłam każde cannelloni za pomocą rękawa. W między czasie na patelni rozgrzałam oliwę z oliwek i podsmażyłam cebulę i pokrojone w paski suszone pomidory. Dodałam pomidory w puszce i 1/2 puszki wody. Doprawiłam solą i pieprzem oraz oregano i tymiankiem. Sos mieszałam od czasu do czasu, gotując go około 15 minut, aż zgęstniał. Formę o wymiarach 20x8 cm wysmarowałam masłem, na dno dałam cienką warstwę sosu pomidorowego. Na środku ułożyłam pionowo cannelloni z farszem cukiniowo-serowym. Resztę sosu umieściłam wokół cannelloni. Całość posypałam resztą startego żółtego sera i parmezanu. Zapiekankę zapiekałam 35 minut w piecu nagrzanym na 200 stopni. Smacznego!
oj lubiłabym :)
OdpowiedzUsuń