Sałatka śledziowa z buraczkami i gruszką,
czyli propozycja dania świątecznego i nie tylko.
Sałatka śledziowa z buraczkami i gruszką powstała we współpracy z firmą Seko, od której dostałam pyszne śledzie. Polecam to niecodzienne połączenie składników.
Potrzebne składniki:
- 4 Filety śledziowe lekko solone a’la matjas w oleju SEKO
- 250 g buraczków
- 3 średnie ziemniaki
- 1 gruszka
- 1 cebula
- 3 łyżki jogurtu greckiego
- 1 łyżka majonezu
- natka pietruszki
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- pieprz
- sól
Na początku, ziemniaki i buraki umyłam, a następnie gotowałam je w dwóch osobnych garnach w całości w skórce do miękkości, ziemniaki gotowałam 30 minut, buraka (duży, 250 g)około 60 minut. Kiedy ziemniaki i burak ostygły, obrałam je i pokroiłam w większą kostkę. Cebulę i gruszkę obrałam oraz pokroiłam w także w kostkę. Płaty śledziowe pokroiłam w cienkie paseczki. W miseczce wymieszałam jogurt z majonezem i pieprzem. W drugiej miseczce wymieszałam ze sobą śledzie, ziemniaki, gruszkę i połowę cebuli z sosem jogurtowo-majonezowym. Całość doprawiłam solą i natką pietruszki. W kolejnej miseczce wymieszałam buraczki z połową cebuli oraz oliwę z oliwę, natkę pietruszki i szczyptę soli, wymieszałam. Na płaskim talerzu na przemian ułożyłam pasek z sałatki śledziowej i pasek z buraczków.
zachęcamy do dodania przepisu do akcji "Świąteczne potrawy na zBLOGowanych
OdpowiedzUsuń