Pomidory faszerowane soczewicą,
czyli pyszna dietetyczna kolacja.
Pomidory faszerowane soczewicą to pyszna, dietetyczna kolacja według przepisu Ewy Chodakowskiej. Polecam!
Potrzebne składniki:
- 2 średnie pomidory
- 1/2 szklanki soczewicy czerwonej
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki chili
- 1 jajko
- pieprz
- sól
Na początku, soczewicę czerwoną wypłukałam pod bieżącą wodą i gotowałam 15 minut w osolonej wrzącej wodzie. Cebulę i czosnek pokroiłam w drobną kostkę i podsmażyłam na oliwie z oliwek, aż się cebula zeszkliła. Kiedy soczewica ostygła, dodałam cebulę i czosnek oraz jajko. Farsz doprawiłam chili i pieprzem. Pomidory ścięłam dolną część pomidora i za pomocą łyżeczki wydrążyłam miąższ. Tak przygotowane pomidory wypełniłam farszem i zapiekałam je w piekarniku w naczyniu wysmarowanym oliwą z oliwek przez 15 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego!
świetne danie! zdrowe i sycące!
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
Usuń