Orientalny schab z warzywami,
czyli szybki i aromatyczny obiad.
Orientalny schab z warzywami powstał z tego co znalazłam w lodówce. Wyszedł pyszny. Polecam!
Potrzebne składniki:
- 2 plastry schabu
- 1/3 cukinii
- 1 marchewka
- 80 g fasolki szparagowej zielonej mrożonej
- 10 cm pora
- 1 papryczka chili
- 2 cm imbiru
- 1/2 szklanki bulionu
- 2 łyżki Sosu CHILI słodko-pikantnego Tao Tao
- 2 łyżki Sosu sojowego
- 1 łyżka mąki
- 1/3 łyżeczki chili
- 1 łyżeczka papryki
- 1 łyżeczka kurkumy
- oliwa z oliwek
- pieprz
- sól
Na początku, schab pokroiłam w paski i zmarnowałam go w sosie sojowym i soli oraz pieprzu. Odstawiłam na 30 minut. W między czasie, marchewkę i por pokroiłam w plastry, a cukinie w pół plasterki. Papryczkę chili oraz imbir pokroiłam w małą kostkę. na patelni rozgrzałam oliwę z oliwek i podsmażyłam imbir i papryczkę chili oraz pora, dodałam schab i smażyłam mieszając, aż schab był gotowy około 5 minut. Dodałam fasolkę szparagową oraz cukinię i marchewkę. Całość zalałam bulionem i doprawiłam sosem Chili Tao Tao oraz sosem sojowym oraz chili, kurkumą i papryką . Całość gotowałam około 10-15 minut, aż warzywa zmiękły, a sos odparował. Dodałam mąkę i wymieszałam, gotowałam jeszcze 3 minuty. Orientalny schab z warzywami podałam z ryżem. Smacznego!
Zdecydowanie moje smaki, lubię takie azjatyckie, aromatyczne dania.
OdpowiedzUsuńMiło mi to słyszeć :) Pozdrawiam cieplutko!
Usuńosobiście kiepsko gotuję, ale to danie nawet mi wyszło smaczne. Dzięki za przepis.
OdpowiedzUsuńJacek
Bardzo się cieszę, że wyszło i smakowało :) Polecam się z innymi równie prostymi i smacznymi przepisami :) Pozdrawiam!
Usuń