Banica,
czyli pyszne śniadanie z Bułgarii.
Mam rodzinę w Bułgarii i to dzięki nim spróbowałam kiedyś Banicy i wiedziałam, że muszę Wam zaprezentować przepis. Banica to tradycyjne bułgarskie danie w formie zwijanego, przekładanego białym serem sirene, zapiekanego placka. Danie idealne na śniadanie, nie tylko pyszne ale i ładnie wyglądające. Polecam!
Potrzebne składniki:
- 1 opakowanie ciasta kori*
- 400 g sera sirene*
- 400 g jogurt grecki
- 5 jajek
- 200 ml oleju
- 1 płaska łyżeczka sody
- masło do wysmarowania formy
- forma do tortownicy średnica 23 cm
Na początku, w misce wymieszałam jajka, jogurt grecki, olej oraz sodę. Kiedy wszystkie składniki się połączyły to każdy płat z 10, ciasta kori posmarowałam masą z jajek i jogurtu, następnie pokruszyłam ser sirene na całości i zwinęłam w luźny rulon (patrz zdjęcie obok) i tak postępowałam z każdym płatem. Formę
tortownicy wysmarowałam masłem i dno wyłożyłam papierem do pieczenia. Gotowe rulony układam w koło zaczynając od obrzeża ku środkowi. Na koniec całość polewam pozostałą masą jajeczno-jogurtową, która była nadzieniem. Banicę zapiekałam około 40 minut w piecu nagrzanym na 230 stopni. Po upieczeniu Banicę skropiłam lekko wodę i nakryłam ścierką, aby odpoczęło.Odstawiłam na 20 minut. Po tym czasie Banica jest gotowa. Smacznego!
Wygląda rewelacyjnie, szczególnie w przekroju :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję, smakuje równie dobrze :)
UsuńCos przepysznego !!!! Dziś próbowałam orginalu i na 100 % to jest ten sam przepis.Super że go znalazłam :D
OdpowiedzUsuńZgadzam sie z Tobą, coś pysznego :) Koniecznie upiec wg przepisu, a nie rozczarujesz się :) Smacznego!
Usuń