Mini tarta porowa,
czyli pyszna kolacja na ciepło.
Kiedy nastaje jesień lubię takie kolacje na ciepło. Dzisiaj proponuję Wam Mini tartę porową z cebulą, szynką parmeńską i sosem ze śmietany i mascarpone. Polecam!
Potrzebne składniki:
Przepis na 1 porcje
- 1/2 opakowania ciasta francuskiego
- 1 biała część średniego pora
- 1 mała cebula
- 1 plaster szynki parmeńskiej
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka śmietany 18%
- 1 łyżka mascaropne
- 1 jajko
- pieprz
- sól
Na początku, płat ciasta francuskiego pokroiłam na 2
równe części i jedną z nich posmarowałam rozbełtanym jajkiem. W drugiej
części wycięłam delikatnie środek, tak aby powstała ramka około 1 cm i
nałożyłam ją na pierwszą część. Ramkę z ciasta francuskiego posmarowałam
rozbełtanym jajkiem. Na patelni rozgrzałam masło z oliwą, dodałam pokrojony w krążki oraz cebulę pokrojoną w ósemki, posolone warzywa dusiłam 3-5 minut, aż lekko zmiękły. W miseczce wymieszałam resztę jajka z śmietaną i mascarpone, doprawiłam solą i pieprzem. Na przygotowane wcześniej ciasto francuskie wyłożyłam krążki pora i cebulę oraz paseczki szynki parmeńskiej. Całość zalałam sosem śmietanowo-mascarpone. Mini tartę zapiekałam 15 minut w piecu nagrzanym na 200 stopni. Smacznego!
Pyszne dodatki na cieście francuskim to i ja jestem za taką kolacją na ciepło.
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję i polecam :)
Usuń