Zapiekany bakłażan z serami
pod sosem pomidorowym,
czyli pyszne danie idealne na obiad czy na kolację.
Zapiekany bakłażan z serami pod sosem pomidorowym to danie, do którego inspiracją był przepis Ani Starmach. Bakłażan świetnie się komponuje z serami. Polecam!
Potrzebne składniki:
- 1 średni bakłażan ( około 350 g)
- 2 kulki mozzarelli
- 100 g sera edamskiego
- 400 g pomidorów w puszcze
- 1 średnia cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 1/2 łyżeczki oregano
- 1/2 łyżeczki bazylii
- pieprz
- sól
Na początku, bakłażana umyłam i pokroiłam w 2-3 mm plastry. Plastry bakłażana posypałam solą i odstawiłam na 30 minut, po tym czasie umyłam każdy plaster pod wodą i wytarłam ręcznikiem papierowym. Bakłażany ułożyłam na brytfance z piekarnika, polałam oliwą i piekłam w piekarniku z funkcją grill, aż się przyrumieniły. W między czasie, mozzarellę pokroiłam w cienkie plastry, a ser edamski starłam na tartce na grubych oczkach. Cebulę i czosnek pokroiłam w kostkę. Na patelni rozgrzałam olej dodałam cebulę i czosnek, podsmażyłam aż cebule się zeszkliła, dodałam pomidory z puszki oraz tymianek, oregano, bazylię oraz pieprz i sól. Poczekałam, aż sos się zagotował. Następnie sos zblendowałam. W formie do zapiekania 15x20 cm na dno wylałam odrobinę sosu, następnie układałam naprzemiennie warstwy z bakłażana, mozzarelli, sosu i sera edamskiego. Zapiekankę zapiekałam 30 minut w piecu nagrzanym na 190 stopni. Smacznego!
kocham bakłażana, ale póki co mam spore zapasy cukinii i dyni więc nie kupuję:)
OdpowiedzUsuńMoje smaki, u mnie w domu bakłażan w każdej odsłonie znika błyskawicznie :)
OdpowiedzUsuńPolecam, bo w tej wersji bakłażan jest pyszny :)
Usuń