Kurczak w śmietanie z migdałami,
czyli szybkie, ale wykwintne danie.
Kurczak w śmietanie z migdałami to delikatne kawałki piersi z kurczaka przyrządzone w sosie ze śmietany, posypane przyrumienionymi migdałami. Polecam!
Potrzebne składniki:
- 200 g fileta z kurczaka
- 3 łyżki masła
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 mała cebula
- 3 łyżki Martini Extra Dry
- 1/3 cytryny (sok)
- 4 łyżki śmietany
- 3 łyżki płatków migdałowych
- pieprz
- sól
Na początku, filet z kurczaka pokroiłam na większą kostkę i przyprawiłam solą i pieprzem. Na patelni rozgrzałam oliwę z oliwek i 1 łyżkę masła, dodałam cebulę pokrojoną w kostkę i smażyłam przez 3 minuty, aż cebula się zeskrzliła. Dodałam kurczaka i resztę masła, smażyłam około 5 minut, aż kurczak się lekko zarumienił. Dodałam Martini Extra Dry i na silnym ogniu gotowałam, mieszając tak długo aż sos zgęstniał, a alkohol częściowo wyparował. Zmniejszyłam ogień i dodałam sok z cytryny oraz śmietanę. Wszystko wymieszałam i gotowałam jeszcze kilka minut, aż sos zgęstniał. Na koniec kurczaka w sosie śmietanowym posypałam parzonymi płatkami migdałów, podałam z fasolką szparagową i ryżem. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz