Mini tarta z szynką,
czyli szybka kolacja.
Mini tarta z szynką to idealna propozycja na wykorzystanie wędlin jakie zostały nam po Świętach. Robi się ją szybko i jest smaczna. Polecam!
Potrzebne składniki:
- 1/2 opakowania ciasta francuskiego
- 130 g szynki
- 1 mała cebula
- 50 g sera żółtego
- 1 jajko
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- oliwa z oliwek
- pieprz
- sól
Na początku, płat ciasta francuskiego pokroiłam na 4 równe części i dwie z nich smarowałam rozbełtanym jajkiem. W pozostałych dwóch częściach wycięłam delikatnie
środek, tak aby powstała ramka około 1 cm i nałożyłam ją na pierwszą część. Szynkę oraz cebulę pokroiłam w kostkę, podsmażyłam na oliwie z oliwek, aż cebula się zeszkliła. Na środek każdej tarty wyłożyłam farsz z szynki. W miseczce wymieszałam resztę jajka i jogurt naturalny oraz sól i pieprz, tak przygotowanym sosem polałam środek tarty z farszem. Na wierzchu posypałam żółtym serem starym na tartce na grubych oczkach. Piekłam 15 minut w piekarniku nagrzanym na 200 stopni. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz