Sajgonki tradycyjne i wegetariańskie,
to moja propozycja na Sylwestra.
Sajgonki w wersji tradycyjnej z mięsem i w wersji wegetariańskiej
Wersja tradycyjna
Potrzebne składniki:
- 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
- 18 sztuk papieru ryżowego
- 70 g makaronu ryżowego
- 1 garść gotowych pokrojonych grzybków mun
- 200 g kiełków mung
- 1 duża marchewka
- 3 liście kapusty pekińskiej
- 1 papryka chili
- 1 cebula
- 1 jajko
- 3 cm imbiru
- ostra papryka
- 2 łyżki sosu sojowego
- pieprz
- sól
- olej do smażenia
Na początek, grzyby mun zamoczyłam na 20 minut w gotującej wodzie, następnie gotowałam je jeszcze 15 minut. Makaron ryżowy zalałam także wrzątkiem i zostawiłam na kilka minut, następnie odcedziłam i pokroiłam na ok. 5 cm paski. Cebulę, imbir i paprykę chili pokroiłam na małą kostkę i następnie smażyłam na rozgrzanej oliwie z oliwek około 5 minut. Dodałam mięso oraz marchewkę startą na tartce na dużych oczkach. Doprawiałam pieprzem, solą i ostrą papryką. Dodałam grzyby mun, kiełki mung, makaron ryżowy oraz kapustę pekińską pokrojoną w paseczki. Wbiłam jajko. Doprawiałam sosem sojowym i pieprzem oraz solą. Papier ryżowy moczyłam przez 2 sekundy w ciepłej wodzie, następnie kładłam na desce i nakładałam dwie łyżki farszu. zwijałam jak krokiety. Odstawiałam aby wyschły. Smażyłam na kolor złoty w głębokim oleju. Po usmażeniu umieściłam je na ręcznikach papierowych, aby odsączyć tłuszcz. Podałam z Sosem do Sajgonek.
Wersja wegetariańska
Potrzebne składniki:
- 3 ząbki czosnku
- 10 sztuk papieru ryżowego
- 3 cm kawałek imbiru
- 1 mała cebula
- ½ pęczka szczypiorku
- 1 papryczka chili
- 3 marchewki
- 3 liście kapusty pekińskiej
- 3 pieczarki
- 1 garść grzybów mun
- 200 g kiełków mung
- ½ żółta papryka
- 1 papryczka chili
- ½ pęczka pietruszki
- 2 łyżki ziaren sezamu
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki soku z limonki
- ¼ łyżeczki cukru
- pieprz
- sól
- olej do smażenia
Na początek, grzyby mun zamoczyłam na 20 minut w gotującej wodzie, następnie gotowałam je jeszcze 15 minut. Marchewkę starłam na tartce na
dużych oczkach. Kapustę pekińską pokroiłam w cienkie paski, a paprykę i pieczarki w kostkę. Szczypiorek i pietruszkę pokroiłam drobno. Cebulę, imbir i paprykę chili pokroiłam na małą kostkę i następnie smażyłam na rozgrzanej oliwie z oliwek około 5 minut. Dodałam marchewkę, pieczarki i paprykę oraz kapustę pekińską, szczypiorek i pietruszkę. Dodałam sos sojowy, sok z limonki oraz cukier. Smażyłam kolejne 10 minut. Dodałam grzyby mun oraz kiełki mung, doprawiłam solą i pieprzem. Dodałam ziarna sezamu. Papier ryżowy moczyłam przez 2 sekundy w ciepłej wodzie, następnie kładłam na desce i nakładałam dwie łyżki farszu. zwijałam jak krokiety. Odstawiałam aby wyschły. Smażyłam na kolor złoty w głębokim oleju. Po usmażeniu umieściłam je na ręcznikach papierowych, aby odsączyć tłuszcz. Podałam z Sosem do Sajgonek.
dużych oczkach. Kapustę pekińską pokroiłam w cienkie paski, a paprykę i pieczarki w kostkę. Szczypiorek i pietruszkę pokroiłam drobno. Cebulę, imbir i paprykę chili pokroiłam na małą kostkę i następnie smażyłam na rozgrzanej oliwie z oliwek około 5 minut. Dodałam marchewkę, pieczarki i paprykę oraz kapustę pekińską, szczypiorek i pietruszkę. Dodałam sos sojowy, sok z limonki oraz cukier. Smażyłam kolejne 10 minut. Dodałam grzyby mun oraz kiełki mung, doprawiłam solą i pieprzem. Dodałam ziarna sezamu. Papier ryżowy moczyłam przez 2 sekundy w ciepłej wodzie, następnie kładłam na desce i nakładałam dwie łyżki farszu. zwijałam jak krokiety. Odstawiałam aby wyschły. Smażyłam na kolor złoty w głębokim oleju. Po usmażeniu umieściłam je na ręcznikach papierowych, aby odsączyć tłuszcz. Podałam z Sosem do Sajgonek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz